Press ESC to close

Bekleyen Provizyon Nedir, Bu Durumda Hesap Bakiyesi Azalır mı?

Kredi kartı veya hesap kartlarınızdan herhangi bir ödeme işlemi yaptığınızda bu işlemin hemen gerçekleştiğini düşünebilirsiniz. Bu durumda gerçek şu ki yaptığınız işlemler iptal edilme olasılığına karşın bekleyen provizyon gözükerek hemen diğer hesaba geçmiyor. Bu süreç tamamen banka ile ilgili olduğu için net bir şekilde bu konuyu size anlatalım.

Bekleyen Provizyon Nedir?

Bekleyen provizyon süreci bankaların ödeme işlemleri ile ilgili gerekli bilgileri alamamaları sebebi ile herhangi bir onay sürecinin gerçekleşmesinin ilk aşaması olarak gösterilebilir.Ödeme amaçlı kullandığınız kartlardan çekilen miktarın satıcıya ulaşma süreci bu işlem ile anlatılmaktadır. Paranın satıcıya geçme aşaması o kadar basit olmamakla birlikte uzun bir süreç olduğu bilinmektedir. Ön onay süreci tamamen müşterinin ödeme işlemini gerçekleştirmesi için kredi kartı veya banka kartında yeterli bakiyenin olup olmamasının kontrol edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu durum satıcının ödemesini aldığı malın alıcıya teslim edilmeme olasılığını azaltarak bir nevi alıcının haklarını korumak amaçlı gerçekleştirilmektedir.

Ön Onay Süreci

  1. Müşteri alışveriş imkanı sunan satıcıya kart bilgilerini verir.
  2. Satıcı işlem yapılan kart bilgilerini elektronik ortam aracılığı ile satıcının bilgileri ile birlikte bankaya iletir. Bu işlem ödeme gerçekleştirilen tutar için ön onay amacı olarak kullanılır.
  3. Banka tarafından müşterinin ödeme yaptığı kartın limit bilgileri kontrol edilir.
  4. Yeterli bakiye var ise ve müşterinin tüm bilgileri kart sahibi bilgileri ile eşleşiyorsa banka sms yolu ile müşteriye onay kodu gönderir.
  5. İşlem her iki tarafın güvenliğini büyük ölçüde sağlayarak gerçkeleşir.

İşte provizyon sürecinde burada belirlenen tüm işlemler aynı anda gerçekleşir. Bu süreçte ödeme yapılan miktar provizyonda bekleyen işlem olarak gözükür. Ödeme işlemi başarılı olduğunda miktar kredi kartı ekstresine yansır. Eğer süreç başarısız olursa bekleyen provizyonda bulunan tutar kart sahibine tekrardan aktarılır.

Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?

Kredi kartı veya banka kartı aracılığı ile işlem yapılması durumunda satıcı ödeme işleminin gerçekleşmesi için bankaya başvuruda bulunur. Bu başvurunun onaylanma süresi boyunca ödeme yapılan miktar limitten düşülerek ekstrede provizyonda bekleyen işlem olarak gözükür. Banka tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra satıcıya yetki kodu gönderilerek işlem onaylanır. İşlem tutarı bekleyen provizyon durumundan harcama durumuna geçerek ekstreye yansır. Bu durum sonucunda kullanılabilir limitiniz işlem tutarınız düşülerek güncellenir. Bekleyen provizyon süreci genelde 7 günden daha uzun sürmeyebilir. Eğer uluslararası bir işlem yapılıyorsa bu süreç uzayabilir.

Bekleyen Provizyon Hesapları Nasıl Etkiliyor?

Bekleyen provizyon her kart türünde farklı farklı etkilere sahiptir. Ödeme yapıldığında bazı kartlarda ödeme provizyonda olarak gözüksede kredi kartı limitinden düşer. Eğer ödeme başarılı olursa sonrasında normal harcama durumuna geçerek kart ekstresine yansır. Bu durum banka hesap kartlarında çok farklı işlemektedir.  Provizyon sürecinde banka kartının bağlı olduğu hesap bakiyesinde bir düşüş gerçekleşmeyebilir ancak provizyon sonlandığında kullanılabilir hesap bakiyesi düşüp güncellenerek hesap hareketlerinde görünür hale gelir. Son olarak, bekleyen provizyon süreci çoğu zaman arka planda yürütülür ve kart kullanıcısının müdahalesini gerektirmez. Fakat bazı durumlarda satıcılar kart kullanıcılarından provizyon kodu talep edebilirler. Böyle bir durumda bankaya ulaşılması ve ödeme işlemine ait provizyon kodunun öğrenilmesi gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir