Press ESC to close

Dolar Endeksi Nedir ? ( DXY, USDX )

Forex veya para piyasaları ile ilgili olanlar sıkça duymakta olduğu bir terim olan dolar endeksi teriminden bahsedeceğiz bu makalemizde. Dolar endeksi nedir, dolar endeksini oluşturan para birimleri ve endeksteki payları nasıl hesap edilir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda öğrenebileceksiniz. Yine dolar endeksini etkileyen faktörleri de yazımız içerisinde detaylı bir şekilde sizlerle paylaşmaya çalıştık. Keyifli okumalar dileriz.

Dolar Endeksi (USDX, DXY)

Amerika Birleşik Devletleri ulusal para birimi olan dolar, tüm dünyada kullanılan ve değer ifade eden para birimidir. 1973 yılında ortaya çıkarılan dolar endeksi, Amerikan dolarının değerini gösteren bir finansal ölçüdür. Dünya üzerinde gerçekleşen birçok ulusal ticaret ve alışveriş dolar üzerinden yapılmaktadır. Söz konusu durum doların finansal açıdan değerinin hesaplanmasını, karşılaştırılabilir bir değerinin olması gerekliliğini doğuruyor.

Dolar endeksi büyük ticari hacimlere sahip ülkelerin para birimlerine göre hesaplanır. Hesaplamada söz konusu ülkelerin para birimlerinin “belli bir yüzdesi” alınır ve bu yüzdelik oranlar değişmez. Dolar endeksi hesaplanırken dikkate alınan para birimleri ve yüzdelik oranları:

  • Japon Yeni (%13.6)
  • Euro (%57.6)
  • Kanada Doları (%9.1)
  • İngiliz Sterlini (%11.9)
  • İsveç Kronu (%4.2)
  • İsviçre Frangı (%3.6)

Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Dolar endeksi kısaltması USDX ya da DXY ile sembolize edilir. 6 ülkenin para birimleri özel bir formülle hesaplanarak dolar endeksi bulunur. 50.14348112 sabit bir çarpan olarak kabul edilmiştir ve 100 baz puana göre kıyas yapılır.

Dolar endeksi formülü

USDX = 50.14348112 × EURUSD -0.576 × USDJPY 0.136 × GBPUSD -0.119 × USDCAD 0.091 × USDSEK 0.042 × USDCHF 0.036

Örneğin çıkan sonuç 75 ise ABD dolarının 25 baz puan düştüğü sonucuna varılır, değer kaybı işaretidir. Söz konusu sonuç diğer ülkelerin para birimlerinin değersizleşeceği sonucunu doğurmaz, yalnızca dolar açısından finansal bir sonuç gösterir. Yine de söz konu durum somut bir veri olarak tüm borsaları etkileyecektir.

Dolar Endeksini Etkileyen Faktörler

Dolar endeksinde ABD dolarının diğer para birimlerine göre adeta gücü ölçülür. Bu yüzden dolar endeksi hesaplamasında dahil olan diğer para birimleri değer kaybettikçe, dolar endeksi yüksek çıkar; değer kazandıkça ise dolar endeksi düşük çıkar.

Dolar endeksinde özellikle Euro tek bir ülkenin para birimi olmadığından, tüm AB üye ülkelerinin ekonomileriyle doğrudan bağlantılıdır. Herhangi bir AB üye ülkesinin ekonomik durumu tüm üyeleri ve dolayısıyla Euro para birimini etkileyeceğinden, dolar endeksi aşağı yönlü ya da yukarı yönlü hareket edebilir.

ABD’nin aldığı kararlar veya yaptığı yatırımlarla piyasalar rahatlarsa doların değeri artar, otomatik olarak diğer ülke para birimlerinin yükseliş seyrine göre dolar endeksi artacaktır. Özetle tüm ekonomik, siyasi, kültürel ve toplumsal gelişmeler dolar endeksine etki yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir