Hisse Senedi Nedir? Hisse Senedi Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Yatırımcıların yakından ilgilendiği, yeni yatırım yapmak isteyenlerin ise hisse senedi nedir? Hisse senedi nasıl alınır satılır? Sorularının cevaplarını aradığı bu yatırım aracıyla ilgili her şeyi, detaylarıyla yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hisse Senedi Nedir?

Normal tanımlamalarda ortaklık anlamına gelen hisse sözcüğü, hisse senedi nedir? Sorusunun cevabında ise benzer ancak farklı bir tanımlama yapılması gereken bir sözcüktür.

Bazı şirketlerin anaparasını çeşitli miktarlara bölerek satışa arz etmesi esnasında kullanılan, kıymetli evraktır diyerek, hisse senedi nedir? Sorusuna cevap verebiliriz. Anlaşılır bir şekilde kısa tuttuğumuz bu cevabın, detaylarına inildiğinde bir takım farklılıklar görmek mümkündür.

Bu işlemi her şirketin yapmasına müsaade edilmeyip, bu tarz bir işlemin yapılabilmesi için şirketlerin çeşitli kriterleri sağlaması gerekmektedir. Şirketin satışa sunmuş olduğu hisse senetlerinden yatırım amacıyla satın alan kişi ya da şirketler, bu işlemi düzenleyen şirketin aldığı hisse senedi ve anaparaya oranına göre ortağı olmuş olur. Hisse senedi satmak isteyen ve kriterleri sağlayan şirketlerin bu senetleri halka satışa arz etmesi ve borsaya senetlerin kayıt ettirilmesi gerekmektedir.

Bu işlemler sayesinde senedi halka arz eden şirket ihtiyacı olan parayı bu şekilde karşılarken, satın alan kişilerde şirketin kar ve zarar durumuna göre yatırımlarını değerlendirmiş olmaktadırlar.

Farklı gruplara ayrılarak satışı yapılan hisse senetlerinin avantajları, genel olarak şunlardır.

  • Hisse senedi piyasasında bulunan yatırım ve birikimlerinizi, reel piyasaya aktarmak mümkün ve kolaydır.
  • Aldığınız hisse senedi tutarında, işlem yaptığınız şirkete belirli oranda ortak olmuş olursunuz.
  • Piyasada bulunan mevduatlarınız, en iyi getiri sağlayacak şekilde nemalandırılmaktadır.
  • Likit bir yatırım aracı olan hisse senetlerinin nakde çevrilmesi oldukça kolaydır.
  • Hisse senedi nedir? Hisse senedi nasıl alınır satılır?

Hisse Senedi Nasıl Alınır, Hisse Senedi Nasıl Satılır?

Bu tip bir yatırım yapmak isteyenler ve başlangıç seviyesinde olanların sıklıkla sordukları soru, hisse senedi nasıl alınır, hisse senedi nasıl satılır? Sorusudur. Bu sorunun cevabını net anlaşılması için basit bir şekilde cevaplandıracak olursak, şunları söylemek mümkündür.

Aşamalar şeklinde;

  • Öncelikle aracı kurum seçimi yapılmalıdır.
  • Aracı kurum üzerinden, yatırım hesabı açılır.
  • Alacağınız hisse senedinin tutarına göre, aracı kurum hesabınıza para yatırılmalıdır.
  • Yatırımdan sonra, ilk hisse senedi alım emri verilir.

Hisse senedi alım satımı işlemlerinde izlenecek adımlar bunlar olsa da, bu adımların atılabilmesi için yasal prosedürlerin uygulanması gerekmektedir. Yani sözleşme yapılması ve gerekli formların doldurulması şarttır.

Hisse senetlerinin yatırım aşamasında verilen alım emirleri iki tür olup, bunlar serbest fiyatlı emir ve limitli emir şeklindedir. Serbest fiyatlı emirlerde Borsa İstanbul üzerinde oluşmuş fiyatların üzerinde bulunan fiyatlarla alım yapılabilmektedir.

Örnek verecek olursak senet fiyatı 20 TL ise, siz alım emrinizi 23 TL dahi olsa al şeklinde verebilirsiniz. Limitli emirlerde ise alım şekli bunun tam tersi olup, fiyatı belirlemekte sizin elinizdedir. Bu alım emrindeyse hisse senedi 20 TL veya buna yakınsa al, daha üzerinde olursa alma şeklinde alım emri verilebilmektedir.

Hisse Senedi Komisyon Oranları

Hisse senedi piyasalarında işlem yapan veya yapmaya başlayacak olan yatırımcıların dikkat edeceği bir diğer nokta ise komisyon oranlarıdır. Hem bankalar hem de aracı kurumlar yatırımcılardan yapılan işlem başına komisyon ücreti kesmektedir.  Bu komisyon oranları kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Aynı şekilde aylık işlem hacminize göre de yatırım yaptığınız kurum bu komisyon oranlarını güncelleyebilmektedir. Türkiye’de bankaların ve aracı kurumların hisse senedi komisyon oranları ile ilgili detaylı bilgiler için kurumları arayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:NZD/USD Paritesi Nedir? Nelerden Etkilenir ? Yorumları
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

FED Nedir, FED’in Görevleri Nelerdir?
çek nedir ödeme günü eçerse ne olur
Çek Nedir, Zamanında Ödenmez ve Ödeme Günü Geçerse Ne Olur?
Bankadan Taksitli Nakit Avans Nasıl Çekilir?
Bankadan Taksitli Nakit Avans Nasıl Çekilir?
ecb nedir
ECB Nedir ? AMB’nin Görevleri Nelerdir ?
Dünyanın En Değerli Para Birimleri
TCMB faiz kararı 22 haziran 2023
22 Haziran TCMB Faiz Kararı Ne Olur? Piyasalara Etkileri 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |