Press ESC to close

İcra Takibi Nedir? Neden Başlatılır?

İcra günlük yaşantıda çoğu kişinin başına gelmeyen bir durumdur. Çünkü bir kuruma ödenmeyen borçlar bu kurumun devlete başvurması ile o kişiden tahsil edilir. Yani eğer herhangi bir kuruma borcunuz yok ise ödemelerinizi aksatmıyorsanız böyle bir korku yaşamanıza gerek yoktur.

Bu Makalede Bulabilecekleriniz

İcra Takibi Nedir?

İcra takibi borçlu kişinin borcunu ödememesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Alacaklı olan kurum devlete başvurarak borcunun tahsil edilmesini ister. Böylelikle İcra Müdürlüğü borcun tahsili için icra takibi başlatır. İcra takibi iki şekilde olmaktadır. Bunlar ilamlı icra takibi ve ilamsız icra takibidir. İlamı icra takibi mahkeme kararı sonucu başlatılır. İlamsız icra takibi ise mahkeme kararına gerek duyulmadan başlatılan yasal takip yoludur. İlamsız icra takibi genelde çek ve senetler ile ilgili para tahsilatı durumları ile ilgilenir. Çünkü ülkemizde bu konuda çok fazla sıkıntı yaşanmaktadır. Çeklerin karşılıksız çıkması veya yapılan senetlerin zamanında ödenmemesi gibi problemler oldukça sık görülmektedir.

İcra Takibi Neden Başlatılır?

İcra takibi borçlu olan kişinin borcunu ödemediği takdirde başlatılan yasal bir takip durumudur. Bunlar takip yolları borcunuzun şekline göre farklılık gösterebilir. Eğer çek, senet gibi durumlarda bir tahsilat sıkıntısı varsa bunlar ilamsız icra takibine girer. Resmi kurumlar ile ilgili bir borç durumu var ise o konular ilamlı icra takibine girer. Böyle konular ile uğraşmak istemiyorum diyorsanız borçlarınızı veya ödemelerinizi zamanında ödemelisiniz. Yoksa başınıza böyle sıkıntılar gelebilir. Genelde ülkemizde ilamsız icra takibi olur. Çünkü çek ve senet gibi işlemler ülkemizde sıklıkla ödemelerde kullanılır. Fakat bazen bu durumlar yanlışlıkla olabilir. Yanlış isim veya yanlış adresten dolayı takibe düşebilirsiniz. Böyle durumlarda ise borcu hiçbir şekilde kabul etmemeniz gerekmektedir. Böylelikle olay mahkemeye taşınır ve mahkeme sonuçlanana kadar hiçbir şekilde haciz işlemi yapılmaz. Fakat borç sizin ise belirli bir süre içerisinde mal beyanı yaparsınız ve verilen süre zarfında borcunuzu ödemelisiniz. Yoksa haciz işlemi gerçekleştirilir. Böyle durumlarda borcu ödeyemez ve üzerinizde belirli bir taşınmaz mal var ise borcunuza karşılık devlet bu mallara el koyar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir