İthalat Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Bu makalede ithalat nedir, ithalatın ülke ekonomisine etkileri nelerdir,ithalattan alınan vergiler nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Ayrıca ticarette ithalatın rolüne ve ithalat nasıl yapılır sorusunun cevaplarına ulaşabilirsiniz.

İnsanlık tarihi kadar eski olan ticaret uygulaması, kendini geliştirerek günümüze kadar ulaşmıştır. Eskiden daha klasik yöntemlerle daha yavaş ve maliyetli olan işlemlerle gerçekleştirilen ticaret, modernizasyon dönemi ile beraber kendine farklı bir misyon belirlemiştir. Globalleşen dünyada, modern anlamda ticaret sınırlarının kalkmasıyla ülkeler arasındaki etkileşim artmış ve bu sayede birçok farklı yöntem geliştirilmiştir. Ekonomik ve iktisadi literatürün de bu konuya dahil olmasıyla beraber, yeniliklerin ardı arkası kesilmemiştir. Ülkeler birbirleriyle olan ilişkilerinde ticareti ilk plan olarak kullanmış ve bu sayede birçok değiş- tokuş işlemi modern anlamdaki prosedürlerle beraber gerçekleştirilmiştir.

İthalat Nedir?

Ülkelerin birbirleriyle ilişkilerinin en önemli unsurlarından bir tanesi de ithalat yapmaktır. İthalat sözlük anlamında en yakın olarak dış alım anlamına gelmektedir. Bir ülkenin yasal sınırları içerisinde üretilmiş olan mal veya hizmet çeşitlerinin, ilgili gümrük mevzuatlarına uygun olacak şekilde başka bir ülkeye satılmasıdır. Bu satım işlemi mal veya hizmetin bedeli ölçüsünde yapılacaktır. Bir ülkenin ithalat ve ihracatı arasında kuvvetli bir denge olmak zorundadır. Bu dengeyi sağlayamayan ülkelerde, ithalat fazlalığı sebebiyle cari açık çok fazla olacaktır.

İthalatın Ülke Ekonomisine Etkileri Nelerdir?

İthalatın ülke ekonomisine etkisi, literatürde en tartışmalı konulardan bir tanesidir. Tabi ki iç pazarda pahalıya üretilen ürünlere bir alternatif oluşturması ve tüketicinin yaşam standartlarının arttırılması açısından olumlu bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda ülkede bulunan enflasyon oranları, bu sayede kontrol altında tutulabilecektir. Fakat iç talep tamamen ithalat ile karşılanmaya başlanırsa, işte bu durumda negatif etkiler ortaya çıkacaktır. İstihdam azalır ve iç Pazar, dış piyasa ile rekabet edecek alanları elde edemez. Bu yüzden de hızla cari açık büyür ve ekonomik değerler negatif eğilimde izlemeye devam eder.

İthalattan Alınan Vergiler Nelerdir?

Türkiye’de ithalattan alınan belirli vergileme sistemleri vardır. Bu sayede iç pazarın korunması ve rekabet gücünün artırılması amaçlanmıştır. Öncelikle ithal edilen her ürüne Gümrük Vergisi uygulanmaktadır. Ayrıca ürün iç piyasada kullanılmaya başlanmadan önce Katma Değer Vergisi de üzerine eklenecektir. Konusuna giren ürünlerde de Akaryakıt Vergisi alınmakta ve bu sayede tespit edilen şirketler gerekli ödemeleri yapmaktadır.

İlginizi Çekebilir:Standart Sapma ve Varyans Nedir? Nasıl Hesaplanır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

swift-nasil-yapilir
Swift Kodu Nedir, Swift Nasıl Yapılır ?
altın ne kadar oldu
Likidite Nedir? Likidite Tuzağı Ne Anlama Gelmektedir
AUDUSD Paritesi Nedir ? Nelerden Etkilenir ?
Başabaş Noktası Nedir? Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
Forex Analizi Nedir? Teknik Analiz ve Temel Analiz Kavramları
USD/TRY Paritesi Nedir ? UsdTry Forum ve Paylaşımları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2018 |