Kafamda Şişlik Var, Dokununca Acıyor Ne Yapmalıyım?

Çeşitli nedenlerle vücudumuzda şişlikler oluşabilir. Bunların birçoğu zamanla kendiliğinden geçmektedir. Bu şişlikler kafa bölgesinde olduğunda insanlar ister istemez huzursuz olmakta ve kafaya fazla takmaktadır. Bu nedenle Kafamda şişlik var dokununca ağrıyor, kafamda şişlik var dokununca acıyor ne yapmalıyım tarzı sorular da sormaktalar. Bu bölümde hem kafa bölgesinde oluşan şişliklerle alakalı hem de vücudumuzun farklı alanlarda oluşabilecek ağrılı şişliklerle alakalı detaylara değineceğiz.  Şişlikleri tedavi yöntemleri neler, şişlik için doktora ne zaman gitmeli? İşte aklınıza takılan soruların cevapları.

Kafamda Şişlik Var Dokununca Ağrıyor, Ne Yapmalıyım?

Öncelikle geçmiş olsun. Kafa bölgesinde oluşan şişliklerde en önemli nokta şişliğin nedenini anlamaktır. Yani kafa bölgesinde çok farklı nedenlerle şişlikler oluşabilir. Bu oluşan şişliklerin bir çoğu da üzerine bastığınızda ağrılı olabilir. Bunların bazıları ciddi riskler içerirken bazılarıysa önemsiz ve geçici şişlikler olabilir. Kafada oluşan ağrılı şişliğin nedenini her zaman bilebilmek mümkün değildir. Bu nedenle ilk tavsiyemiz kesinlikle bir doktora görünmek olacaktır. Bu şekilde içiniz rahat etmiş olacaktır. Doktora gitmek istemiyor ve basit bir şişlik olduğunu düşünüyorsanız civarınızda bulunan bir eczaneye uğrayarak oraya gösterip fikir almak mantıklı olabilir.

Şişliğin Nedenini Anlamak

Kafa bölgesinde bir yağ bezesi de oluşabilir bir tümör şişliği de oluşabilir. Yağ bezesi tarzı şiliklr kendisini genellikle belli eder. Üzerine bastırdığınızda büyük bir ağrı hissetmezsiniz veya bastırdığınızda hafif yer değiştirir gibi olabilir. Bu tarz yağ bezeleri genellikle zararsızdır. İstediğiniz takdirde basit bir operasyon ile alınabilir. Ancak yılarca hiç aldırmadan yaşayan da vardır. Eğer günlük yaşantınızı etkileyecek boyuttaysa mutlaka doktora görünmenizde fayda olacaktır.

  • Tümör veya kanser: Çok ender görülür ama doktora danışmakta fayda var. Baş bölgesi çok önemli. Beyin, beiyncik blgesinde oluşabilecek sorunlar da olabileceği için doktora görünmek gerekliyse mr, tomografi çektirmek önemli olacaktır. İnşallah bu tarz bir sağlık sorunuyla karılaşmazsınız. Karşılaşmanız halinde bahsettiğimiz gibi hastaneye giderek tüm testleri yaptırmanızve doktor tavsiyelerine uymanız uygun olacaktır.
  • Enfeksiyon: Biriken sıvı veya iltihap olabilir. Bazen diş iltihapları da yüz bölgesinde şişlik oluşturabilir. Yanaklarda ve çenede çok ağrılı şişlikler oluşabilir. Eğer diş şişliği olduğundan eminseniz bir diş doktoruna görünmenizde fayda olacaktır. Evde ağrıyı kesmek için karanfil yağı ve eczaneden alabileceğiniz ilaçlar etkili olabilir. Bu tarz dişte oluşan enfeksiyon vb. ağrılı şişlikler genellikle bir kaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
  • Travma: Eğer baş bölgenize bir darbe aldıysanız ve şişlik bundan sonra oluştuysa yine mutlaka bir doktora görünmenizde fayda olacaktır.

Baş Ağrısı ile İlişkili mi?

Eğer baş ağrısı da şiddetliyse beyin tümörü veya menenjit olabilir. Migren ve benzeri bir hastalığınız da olabilir. Başınız çok ağrıyor ve bir şişlik varsa bir acil servise gitmenizde fayda olacaktır. Baş bölgesi içerisinde bulundurduğu organlar bakımından önemlidir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir. Tabii devamlı gelen bir kronik baş ağrınız var ise daha önce doktora göründünüz ve normal bir durum ise her baş ağrısı için de endişe etmenize gerek yoktur.

Bazen yediğiniz içtiğiniz veya kullandığınız bir ürün alerji yapmış olabilir. Bu durumda siz de reaksiyona neden olabilir. Yine bu tarz bir durumda da başınızda şişlikler oluşabilir. Böyle durumlarda bir süre şişliği izleyerek geçmiyorsa doktora başvurabilirsiniz.

Şişliği İzlemek

Bazen şişlik kendiliğinden geçebilir. Bunun için bir süre şişliği izlemenizde fayda olacaktır. Şişlik daha fazla büyüyor mu yoksa giderek küçülüyor mu? Tam olarak şişlik kafanızın neresinde ve bastırınca nasıl bir ağrı oluyor? Bu ağrının şiddeti bi süre sonra azalmaya başladı mı gibi takipleri yaparak şiş olan bölgeyi gözlemlemelisiniz.

  • Eğer çok hızlı bir büyüme var ve ağrılar artıyor ise mutlaka bir acil servise gitmeniz faydalı olacaktır. Herhangi bir büyük sorun yoksa bile bu sayede içiniz rahat edecektir. Bu durumda mutlaka doktora görünmeniz gerekir.
  • Eğer şiş olan bölgenin rengi değişiyorsa yine acil servise gitmeli veya 112’yi arayarak acil yardım isteyebilirsiniz. Kan toplama ve benzeri bir durum var ise e bu işliğin boyutu büyümeye devam ediyorsa riskli bir durum olabilir. Herhangi bir sorun yaşamamak için mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
  • Eğer bu şişlikler ve ağrılarla beraber ateşiniz de varsa bir enfeksiyon oluşmuş olabilir. Yine size en yakın hastanenin aciline gierek gerekli ilaç vb. tedavileri almanız mantıklı olacaktır.

Şişlik İçin Evde Bakım

Vücudumuzda oluşabilecek şişlikler için evde de bakım yapabiliriz. Ancak şu konuda uyaralım bu bakım herhangi bir doktor tedavisine ihtiyaç duyulmayan durumlarda yapılabilir. Yan eğer kafa bölgenizde sizi endişelendirecek bir şişlik var ise mutlaka hastaneye gitmelisiniz. Evde uygulayabilceğiniz yöntemler daha fazla soruna yol açabilir.

Soğuk uygulama

Buzlu bez veya dondurulmuş sebze poşeti koyun. Şişliği ve ağrıyı azaltır. Her 2-3 saatte bir 20 dakika kadar uygulayın. Genellikle bir yere çarptığımızda veya vurduğumuzda ya da spor yaparken bir yerimiz şişebilir. Yine top oynarken ayağımıza alabileceğimiz darbeler ya da düştüğümüzde yine aldığımız darbeler ayağımızda şişli oluşturabilir. Bu şişliklere dokununca ağrıyabilir. Ancak bu tarz şişliklerde doktora gitmeden de bazı uygulamalar yapılabilir. Bunlardan akla ilk gelen ve zaten doktorların da tavsiye ettiği bir yöntem soğuk uygulamadır. Şişlikleri indirmek için soğuk uygulaması yapılabilir. Buz torbasını bir beze sararak ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu hem ağrısını hafifletmek hem de şişliği geçirmek için sonuç alabileceğiniz ir yöntem olabilir.

Ağrı kesici

İltihap gidericiler ve ağrı kesiciler yine bu tarz durumlarda kullanılabilir. Ancak br ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Halk arasında artık alışılagelmiş durumlarda kullanılan ilaçlar olabiliyor. Yan örneğin ufak bir yanık oldu hemen Siverdin sürelim geçer tarzı bir yaklaşım burada da yapılabilir. Yani top oynarken yere düştünüz ve ayağınızda şişme oldu, daha önce bu tarz ağrıları dindiren bir krem veya ilaç size de fayda sağlayabilir.

Dinlenme

Bazen şişlikleri geçirmek için dinlenmekte fayda sağlayabilir. Aşırı tempolu yapılan sporlar, yürüyüşler ve tırmanmalar vücutta istenmeyen şişlikler oluşmasına neden olabilir. Özellikle baş bölgesinde şişlikler varsa  basıncı önlemek için başınızı dik tutmanız, spora ara vermeniz ve stresten kaçınmanız önemli olabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Kafamda şişlik var ne yapmalıyım diyorsanız en hızlı çözüm doktora gitmek olacaktır. Orada burada yazılan tavsiyeler size iyi gelmeyebilir. Eğer kafanızda oluşan şişlik ve ağrı:

  • Renk değiştiren ve giderek büyüyen bir şişlik varsa mutlaka hemen bir acil servise gitmelisiniz.
  • Çok şiddetli ağrı, ateş, bulantı, kusma tarzı bir durum varsa mutlaka hemen size en yakın acil servise gitmelisiniz.
  • Diş ağrısı vb. bir ağrıyla beraber işlik oluşmuşsa ve 2-3 günde geçmiyorsa yine doktora gitmeniz faydalı olacaktır.
  • Denge kaybı, hissizleşme vb. sorunlar yaşıyorsanız yine en yakın hastaneye gitmenizi tavsiye ederiz.

Bunlar ciddi soruna işaret edebilir. Hemen doktora görünün! Erken tedavi önemlidir.

Kafamdaki Şişlik Tehlikeli mi?

Belirttiğimiz üzere bu tarz şişliklere siz evde karar veremezsiniz. Bir şişliğiniz tehlikelimi tehlikesiz mi olduğuna ancak doktorlar karar verebilir. Yapılacak testler ve görüntülemeler sonucu şişliğin nedeni belirlenir ve tehlikesiz mi yoksa tehlikeli mi olduğu ifade edilebilir. Tabi bir yağ bezesi, bir diş problemi gibi durumlarda da kafa bölgesinde şişmeler olabilir. Bu tarz durumların bazıları doktor tedavisi gerektirmeyen basit uygulamalar ile geçebilecek şişlikler olabilir. Ancak yukarıda maddeler halinde ifade ettiğimiz belirtiler varsa hemen bir doktora görünmenizde fayda olacaktır. Tehlikesiz bir şişlik dahi olsa en azından aklınızda kurduğunuz yanlış senaryoları sonlandırmanız için doğrusu bu olacaktır. Aklınızı kurcalamasındansa bir doktora görünerek içinizi de rahatlatmış olursunuz. Tüm takipçilerimize sağlıklı, mutlu, huzurlu günler diliyoruz. Her şeyin başı sağlık, kendinize dikkat edin, doktora gitmekten çekinmeyin, ertelemeyin.

İlginizi Çekebilir:Döviz Kuru Nedir ?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Daha Çok Satış Yapma Teknikleri
Insider Trading Nedir, Yasak mı? İnsider Trading Örnekleri
Cari Açık Nedir, Nasıl Hesaplanır? Türkiye Neden Cari Açık Veriyor?
emeklilikte yaşa takılma gelişmeler
Eyt ( Emeklilikte Yaşa Takılanlar ) Nedir ?
Forex Hesabı Nasıl Açılır? Hesap Açarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kuyumcu Açmak Kolay Mı? Kuyumcu Açmanın Maliyeti ve Şartları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2024 |