Ekonomi de birbirinden farklı kimilerini tüm insanların bildiği kimilerini ise ancak kullanıldığı zaman bildiğimiz olgular bulunuyor. İşte onlardan bir tanesi de kısaca SWIFT denilen olgudur. Biz de bu yazıda sizlere başta SWIFT nedir sorusunun yanıtı olmak üzere Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılmasının Rus ekonomisine olan etkileri hakkında bilgiler verilecektir.
SWIFT Nedir?
İşin alfabesinden başlayarak öncelikle olarak SWIFT nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir. Bu kavram Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication sözcüklerinin biraraya gelmesi ile ortaya çıkan bir olgudur. Tam Türk dilinde olan karşılığı ise yurt içinde ya da yurt dışında olan bankalar arasında döviz transferi anlamına gelir. Açılımı ise Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği biçimindedir.
SWIFT Nasıl Çalışır?
SWIFT nedir noktasında hemen daha önce kullananların son derece iyi bildiği gibi her bankanın bir SWIFT kodu olduğunu bunun ülkemiz bankaları için de geçerliliği olduğunu ifade etmek gerekir. SWIFT kodu hem özel hem devlet bankalarında kullanılır. Şimdi sistemin nasıl çalıştığı konusunda da bilgi vermek gerekir ise sistem üç banka üzerinden çalışır. Döviz ilk olarak aracı olan bankaya gönderilir. Buradan diğer ülkenin bankasına para transferi gerçekleştirilir. Tüm bu işlemler için de SWIFT kodu kullanılır. Para transferleri tüm döviz türleri için geçerlidir.
SWIFT Ne İşe Yarar?
Şimdi de SWIFT nedir ve nasıl çalışırdan sonra peki ama ne işe yarar derseniz iki temel işlevi vardır. Bunlardan bir tanesi ülkeler arasında döviz transferi yapılabilmesidir. Bir diğer önemli ve işte tam da bu noktada çıkarılması ile beraber Rus ekonomisini de ciddi anlamda etkileyeceği üzere bankalar arasında iletişim mesajlaşma olgusudur. Bankaların birbiri ile iletişim halinde olması her ülkenin kendi ekonomisi için son derece önemlidir. Ayrıca bu bağlamda fon transferleri yapılması için de sistemin kullanıldığını ifade etmek gerekir.
SWIFT’ten Çıkarılan Rus Bankaları
SWIFT nedir ve türevi olan soruların yanıtları verdikten sonra gündeme bomba gibi düşen haberlerin başında Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı savaşa istinaden AB dönem başkanı Fransa’nın resmi sosyal medya hesaplarından Rusya’da SWIFT’ten çıkarılan bankalar açıklandı. Bu bankalar ise şunlardır: Rossiya Bank, Bank Otkritie, VEB Novikombank, VTB, Promsvyazbank ve Sovcombank SWIFT’ten çıkarılan Rus bankalarıdır.
Bir de şu ana kadar SWIFT’ten çıkarılmayan Rus Bankaları vardır. Onlar ise şunlardır: Rusya’nın en büyük ve en bilinen bankası olan Sberbank ve ülkenin üçüncü büyük bankası olan, dahası enerji sektörü ile doğrudan bağlantısı olan Gazprombank isimli bankadır.
Kısaca AB 7 banka için SWIFT yasağı uygular iken 2 banka bu durumdan şimdilik muaf tutulmuştur. SWIFT’ten atılması dışında Rusya’ya uygulanan farklı bir çok yaptırım da bulunmaktadır. Öyle ki bir çok ülke, havasahasını dahi Rusya’ya kapadıklarını açıkladılar. Bunlarla ilgili detaylara Rusya’ya uygulanan yaptırımlar başlığından ulaşabilirsiniz.
Rus Ekonomisine SWIFT’ten Çıkarılmanın Etkileri
Elbette bu noktada başta ifade etmek gerekir ki Rus ekonomisine SWIFT’ten çıkarılmanın son derece olumsuz etkileri olacak. Bunun detaylarına girmedne önce Rus hükümeti yetkileri tarafından bu duruma karşı bir alternatif geliştirildiği ve şimdi Rusya’da vatandaşların SWIFT nedir sorusunun yanıtı kadar FMS olgusunun da ne olduğunu merak ettiklerini ifade etmek gerekir. Zira Rus yetkilileri bu durum karşısında kısaca FMS adını verdikleri finansal mesaj sistemini devreye alıyorlar. Böylece de ekonomik yönden süreci en az hasarla atlatma yolunda adım atmayı deniyorlar. Şimdilik finansal mesaj sisteminin Rus ekonomisine ne tür bir etkisi olacağını söylemek güç. Her ne kadar kendi bankalarına böyle bir yaptırım uygulanmış olsa bile bu sistem ile ulusal ödeme sistem kartları operasyonları normal bir şekilde ilerlemeye devam edecek biçiminde Rus hükümeti tarafından yapılan açıklamalar mevcuttur.
Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılmanın elbette üstte de ifade edildiği gibi son derece olumsuz bir durumdur. Ekonomi kendi içinde birbirine bağlıdır. Bunu bir çark olarak düşünecek olursak çarkın bir dişinde olan bir sorun diğerlerini de etkileyecektir. Bu durumda da ekonomik açıdan finansal istikrar sağlanması son derece güçleşecektir. Rusya’nın ihracat yaptığı ülkelere iş yapamaması durumu söz konusudur. Bu da iç piyasanın uzun vadede dar boğaza girmesini beraberinde getirecek olgulardan bir tanesidir. Bu yasak aynı zamanda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı gibi Rus merkez bankasını felç etme yönünde atılmış olan bir adımdır. Küresel olarak bankalar arası mesajlaşma olmaması günümüz şartlarında Rusların varlıklarını tasfiye etmesini de imkansız hale getirecektir.
Rus Vatandaşına SWIFT’ten Çıkarılmanın Etkileri
Son olarak SWIFT nedir kısmından buraya kadar konuya çok yönlü olarak baktıktan sonra bu durumun sivil vatandaşları nasıl etkileyeceği konusuna değinmek gerekir. İşin özünde tüm savaşlardan etkilenenler halklardır. Sivil vatandaşlar her ne kadar SWIFT nedir bilmeseler bile yaşaan ekonomik kriz onları ciddi anlamda dar boğaza sokacak olan bir olgudur. Yoksullaşma biraz daha artar iken iş bulma noktasında sorunlar ortaya çıkabilecek, hatta işsizlik gibi sorunlar ortaya çıkacaktır.
Sonuç olarak SWIFT yaptırımı hangi ülkeye yapılırsa yapılsın son derece ciddi bir yaptırımdır. Burada 2 bankaya yaptırım uygulanmaması Rus ekonomisi için can simidi gibi olan bir durumdur.
Bir yanıt bırakın