İş kazası sonucunda bildirim yapmak zorunludur. Bu gibi durumlarda bildirim yapmayan kurum ya da kuruluşları şikayet edebilir ve ceza almalarını sağlayabilirsiniz. E-Devlet üzerinden yapılabilen SGK iş kazası bildirimi, E-Bildirge şifresi ile yapılabilmektedir. Bu şifre, SGK’dan temin edilebilmektedir. Durum böyle olunca E-Bildirge şifresi nasıl alınır sorusu sorulduğu gibi SGK iş kazası bildirimi nasıl yapılır sorusu da sorulmaktadır.
SGK İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır ?
E-Devlet hesabınıza giriş yapmanız ve arama kısmına “İş Kazası ve Meslek Hastalığı E-Bildirim” bu yazıyı yazmanız ve aratmanız gerekmektedir. Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu elektronik işlemleri ve bu işlem, karşınıza çıkacaktır. Her bilgi E-Devlet sisteminde otomatik yer aldığı için hızlı bir şekilde bildirim yapabilirsiniz.
SGK iş kazası bildirimi süresi; 3 iş günüdür.
SGK İş Kazası Bildirmeme Cezası
3 iş günü içerisinde yapılmayan bildirimler için ceza uygulanır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda belirtilen sayıya göre, 2020 yılı iş kazası bildirmeme cezası; 4.688 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar, asgari tutardır ve işçinin çalıştığı iş sınıfına göre miktar değişebilmektedir. Aynı zamanda kurumda çalışan kişi sayısı da, iş kazası bildirmeme cezasını etkilemektedir. 4.688 TL’den başlayan ceza, işçi sayısı ve iş tehlikesine göre, 14.064 TL’ye kadar yükselebilmektedir. İşler, az, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılmıştır.
İş Kazası Sayılabilmesi İçin Gereken Şartlar
– İşveren tarafından verilen işin yapılması,
– 4A sigortasına sahip kişinin işyerinde olması,
– Görevlinin kendi işi dışında başka bir yere gönderilmesi ve asıl işini yapmadan geçen zamanlar,
– Emziren kadının çocuğunu emzirdiği sırada,
– İşveren tarafından sağlanan seyahat sırasında ruhen ya da bedenen özre uğratan durumlar.
İbraname Nedir, İbraname Örneği yazımızı okumadan geçmeyin.
Bir yanıt bırakın