SPK Lisanslama Sınavı Nedir ?
- SPK Lisanslama Sınavı Nedir ?
- SPK Lisanslama Sınavı Nedir ?
- SPL Lisans Türleri
Özellikle bankaların çalışanlarını teşvik ettiği bu sınav, birçok yatırımcının girmesi gereken bir sınavdır. Şirket, kamu kurumu ya da özel sektör kurumlarında çalışanların girdiği bu sınav, sermaye piyasası hakkında bilg ölçümü yapmaktadır. Finansal bilgisini kanıtlamak ve bunu belgelemek isteyen kişiler, SPK Lisanslama Sınavı nedir araştırması yapmaktadır. Bu sınavı kazanan kişiler, çeşitli yatırım şirketlerinde çalışabildiği gibi yatırım fikirleri de sunabilmektedir. Önceden sınav merkezleri ile yapılan bu sınav, şu an e-SPL adı verilen Elektronik Sermaya Piyasası Kurulu Lisanslama Sınavı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınava giriş, spl.com.tr üzerinden mümkün olmaktadır.
SPK Lisanslama Sınavı Nedir ?
Kurum ya da kuruluşta çalışmayan kişiler, bu sınava girememektedir. Ek olarak sadece fakülte mezunlarının girebildiği bu sınavı kazananlar, sermaye piyasasında çalışmaya hak kazanırlar. Bu lisansa sahip olan kişiler, sektörde kolaylık iş bulabilmektedirler.
Finans ve sermaye konularında soruların yer aldığı SPK Lisanslama Sınavı, 45 dakika sürmektedir. Geçer notun 50 puan olduğu bu sınav, aritmetik ortalama baz alındığında 60 puan, geçer not olmaktadır. Lisanslama Sınavı, yılda 2 kez yapılmaktadır.
SPL Lisans Türleri
Bankalar ya da kurumlar, SPL’den aldığınız lisansın türüne bakmaktadır. Başvuracağınız görev, çok üst düzey bir görev değilse SPL Düzey 1 yeterli olmaktadır. Üst görevlerden birine başvurmak ve işi almak istiyorsanız SPL Düzey 2 ya da SPL Düzey 3 Lisansı sahibi olmanız gerekmektedir.
Sermaye Piyasası Lisansı Düzey 1 – 2 Yıılık Yüksek Öğretim Mezunu (En Az)
Konut Değerleme Lisansı – 2 Yıllık Yüksek Öğretim Mezunu
Sermaye Piyasası Lisansı Düzey 2 – 4 Yıllık Yüksek Öğretim Mezunu
Sermaye Piyasası Lisansı Düzey 30 – 4 Yıllık Yüksek Öğretim Mezunu
Gayrimenkul Değerleme Lisansı – 4 Yıllık Yüksek Öğretim Mezunu
Türev Araçlar Lisansı – 4 Yıllık Yüksek Öğretim Mezunu
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı – 4 Yıllık Yüksek Öğretim Mezunu
Kredi Derecelendirme Lisansı – 4 Yıllık Yüksek Öğretim Mezunu
Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır sorusunun cevabını verdik.