İyi Bir Özgeçmiş Nasıl Olmalı? Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalı?

Özgeçmişinizin ilk aşamada elenmesini istemiyorsanız iyi bir özgeçmiş ile işveren karşısına çıkmanız gerekr. Peki iyi bir özgeçmiş nasıl olmalı? Özgeçmiş nasıl hazırlanır? İşte merak edilen bu soruların ve daha fazlasının cevabı için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

İyi Bir Özgeçmiş Nasıl Olmalı?

İş olanaklarının kısıtlı, iş bulmanın bu denli zor olduğu günümüz ortamında iş bulma yolunda her adım kritik önem taşır. Doğru bir özgeçmiş, başvurunuzun ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır. Başvuruları görüntüleyen İnsan Kaynakları profesyonelleri ilk elemeyi özgeçmiş görüntüleme aşamasında yapar.

İletişim bilgilerinizi doğru ve eksiksiz yazın. Cep telefonu numarası ya da eposta adresini belirtmediği için değerlendirme dışı kalan başvuru sayısı oldukça fazladır. Eposta adresinizin gençlik yıllarınızda kullandığınız, lakap içeren bir adres olmamasına özen gösterin. Adresiniz adınızı ve soyadınızı içermelidir. Kullanıcı sayısının yüksek olması nedeniyle adınız ve soyadınızdan oluşan eposta hesapları başkaları tarafından alınmış olabilir. Bu durumda ufak harf değişiklikleri yaparak ya da rakam ekleyerek adres oluşturabilirsiniz.

Fotoğraf Eklenmeli mi?

Fotoğraf günümüz trendlerinde bir zorunluluk olmaktan çıkmışsa da eklenmesi her zaman adayın akılda kalıcılığını arttıran bir artı değerdir. Özgeçmişinizde kullanacağınız fotoğrafın pasaport ya da kimlik için çekilen vesikalıklar kadar resmi olmasına gerek yoktur. Net, samimi ve profesyonel bir ifade içeren fotoğraflar kullanılabilir. Özgeçmişinizde boydan fotoğraf, özçekim (selfie), dil çıkarma, göz kırpma gibi mimikler içeren tercihlerden kaçınmalısınız.

özgeçmişe fotoğraf eklenmeli mi

özgeçmişe fotoğraf eklenmeli mi, iyi bir özgeçmişte fotoğraf olmalı mı?

Kariyer Hedefi Paragrafı

CV hazırlarken kariyer hedefi paragrafı da olmazsa olmazdır. Bu bölüm genellikle özgeçmişin üst bölümlerinde iletişim bilgilerinin hemen sonrasında yer alır. Uzun süredir popüler olan bu bölüm, genellikle yurtdışında kullanılan bir trend olarak Türkiye’de de değer kazanmaya başladı. Bu bölümde kariyerinizle ilgili planlarınız, gelişmek istediğiniz alanlar ve varmak istediğiniz noktadan bahsedebilirsiniz. Bu bölümü mümkün olduğunca anlamlı ve özet olarak yazmanız tavsiye edilir. 6-7 cümle ideal uzunluk olacaktır. Kullandığınız dilin hatasız, iş ciddiyetine uygun olması, günlük konuşma dilinden kaçınılması gerekir. Fark yaratacağı düşünülerek eklenen iddialı ifadeler sanılanın aksine olumsuz bir izlenim yaratacaktır. “Beni işe alan kurum ne kadar doğru bir karar verdiğini 2 ay içerisinde görecektir”, “Bekle beni Genel Müdürlük geliyorum” gibi ifadeler bazı makalelerde tavsiye edilse de birçok kurum tarafından kabul görmez, başvurunun ilk aşamada elenmesine bile yol açabilir.

Eğitim durumunuzu doğru beyan edin. Birçok firma işe alımlarda diploma istemektedir ve bu uygulamayı bir adım ileri götürerek okuldan ya da barkodlu belge ile teyit almaktadır. Eğitim bilgilerinizde ilkokul ve ortaokul bilgilerinizin bulunması sadece özgeçmişinizde karmaşa yaratacak, size herhangi bir avantaj sağlamayacaktır. Üniversite mezuniyetiniz ile varsa yüksek lisans ve üstü mezuniyetlerinizi belirtmeniz yeterlidir. Eğitim bilgilerinizde mutlaka okula başlama ve mezun olma senelerinizi belirtin, okulun adı, fakülte ve bölüm detaylarını atlamayın.

iyi bir cv hazırlarken kariyer hedefinizden bahsedin

iyi bir özgeçmiş hazırlarken kariyer hedefinizden bahsedin, iyi bir cv hazırlarken kariyer hedeflerinin önemi

İş tecrübelerinizin hepsini eklediğinizden emin olun. Bu tecrübeleri eklerken çalışma tarihlerinizi, firma adını ve pozisyonunuzu açıkça belirtin. Her tecrübenin altına söz konusu pozisyonda gerçekleştirdiğiniz işler ve sorumluluklarınızla ilgili ekleyeceğiniz cümleler faydalı olacaktır. Bu şekilde İnsan Kaynakları departmanı deneyimlerinizin başvurduğunuz pozisyonla ne kadar ilişkilendirilebileceğini görecektir. Pozisyon adınızdan anlaşılması mümkün olmayan ek görev ve sorumluluklarınız olduysa mutlaka açıklama olarak belirtin.

Örneğin, Yönetici Asistanı olarak çalıştığınız dönemde bağlı bulunduğunuz yöneticinin takvimini yönetmek, toplantı notları tutmak, seyahat organizasyonlarını yapmak gibi görevler dışında haftalık operasyon toplantısında yöneticiye vekalet etmek gibi bir sorumluluğunuz varsa mutlaka belirtin. Başka bir sektörel deneyimden ilerleyecek olursak; komi olarak çalıştığınız bir işletmede yoğunluk yaşanan durumlarda garsonlara yardımcı olmak için müşteri siparişi almak gibi bir göreviniz olduysa bunu açıklama kısmına eklemelisiniz. Bu ayrıntılar ek sorumluluk almaktan kaçınmayan ve ek görevleri yerine getirme potansiyeline sahip bir aday olduğunuzu gösterir.

Referanslarınızı mutlaka belirtin. Bu bölümü boş bırakmak İnsan Kaynakları açısından referans bilgilerinizi ayrıca talep etme zorunluluğu yaratarak, olumsuz bir imaja neden olacaktır. Daha önce çalıştığınız firmalardan referans vermeniz son derece önemlidir. Referans gösterdiğiniz kişinin güncel iletişim bilgilerini yazmayı unutmayın. Hiçbir şekilde akraba ya da aile dostlarınızı referans olarak göstermeyin. Üniversite döneminizde ders aldığınız eğitim görevlileri de profesyonel yaşamda uygun bulunan referanslardan olmayacaktır. Deneyiminiz stajdan ibaret dahi olsa staj yaptığınız firmanın yetkililerini referans olarak özgeçmişinize ekleyebilirsiniz.

Göstereceğiniz referansların iş arkadaşınız değil; amiriniz seviyesinde olması da önemli bir ayrıntıdır. İnsan Kaynakları profesyonelleri potansiyel adayların referans kontrollerini yaparken genelde adayın üstleri ile görüşmeyi ve onların fikirlerini almayı tercih ederler. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince başvurduğunuz firma eski çalıştığınız firmayı arayarak herhangi bir yetkiliden sizin hakkınızda referans bilgisi talep edemezler. Bu nedenle bu bilgileri sizin kendi rızanızla özgeçmişinizde belirtmeniz gerekmektedir. Referans bilgileri dolu olan bir özgeçmiş, geçmişteki iş performansından emin olan bir aday imajı verir.

Yetkinlikler Kısmı Neleri İçermeli?

İyi bir cv hazırlarken yetkinlikler kısmı doğru kullanılmalıdır. Yetkinlikler kısmı bilgisayar bilginizden hobi olarak yaptığınız aktivitelere kadar birçok konudan bahsedebileceğiniz alandır. Ancak bu alan iş tecrübesi gibi teyit edilebilecek bir alan değildir ve adayın beyanından ibaret olduğu için inandırıcı bir şekilde belirtilmesi önemlidir. Bu nedenle yetkinlik seviyenizle ilgili mümkün olduğunca net bilgi vermeniz önemlidir. Bilgisayar, yabancı dil gibi yetkinliklerinizi başlangıç, orta, ileri gibi derecelendirmelisiniz.

Yetkinlikler, yabancı dil bilgisi, bilgisayar kullanımı vb.

Yetkinlikler, yabancı dil bilgisi, bilgisayar kullanımı , hobileriniz vb.

Yabancı dil bilginiz konusunda gerçekçi olmanız büyük önem taşır. Başlangıç seviyesinde olduğunuz bir dil bilgisini özgeçmişinize eklemeniz artı değer yaratmayacaktır. Varsa söz konusu dil ile ilgili almış olduğunuz sertifika notunuzu (…. Dil Okulu B1 seviyesi, IELTS ya da TOEFL puanı gibi) eklemeniz faydalı olacaktır.

Bilgisayar bilgilerinize internet kullanımını eklemeniz günümüzde anlamlı olmayacaktır. Mümkün olduğunca işle ilgili uygulamalarla ilgili yetkinlik seviyelerinizden bahsedin. Daha önceki iş deneyimleriniz sırasında kullandığınız programların isimlerini mutlaka ekleyin. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili aranan anahtar bir yetkinlik olabilir ve başvurunuzu yüzlerce aday arasından öne çıkarabilir.

Hobilerinizden de bu alanda bahsedebilirsiniz ancak tüm keyif aldığınız aktiviteleri bu alana yazmak iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Hobilerinizi kısa tutun, sürekliliği olanlardan bahsedin ve varsa bu hobi ile ilgili kulüp üyeliği, lisans gibi bilgileri ekleyin.

Sertifikalar Fark Yaratır!

İyi bir özgeçmiş hazırlarken sertifikalar bölümünü es geçmek olmaz. Almış olduğunuz eğitimler sonucu edindiğiniz sertifikaları belirtmeniz sizi diğer adayların önüne geçirecektir. Ancak bu alanda bilgi verirken dikkatli olmalısınız. Almış olduğunuz her küçük eğitim sertifikasını listelemeniz, gerçekten değer yaratacak olanların gözden kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca başvurduğunuz pozisyonla ilgili olan mesleki sertifikasyonlarınızı yazın. Bir hastaneye başvuruyorsanız Tıbbi Sekreterlik sertifikanız ya da Pazarlama alanında bir işe başvuruyorsanız Dijital Pazarlama sertifikanız dikkat çekecektir. Bu gibi mesleki sertifikalarınızı en üstte listelediğinizden emin olun. Stresle başa çıkma, zaman yönetimi gibi konularda almış olduğunuz sertifikalarınızı daha aşağılarda listeleyebilir ya da özgeçmişinize dahil etmemeyi tercih edebilirsiniz.

sertifikalar fark yaratır

iyi bir özgeçmişte sertifikalar fark yaratabilir, iyi bir cv hazırlarken sertifikalar bölümünü kullanmak

Hazırlamış olduğunuz özgeçmişinizin mutlaka imla ve yazım kontrolünü yapın. Microsoft Office word programı ile bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Tüm yazım hatalarını düzelttiğinizden emin olun. Özgeçmiş gönderiminde genelde PDF formatının kullanılması daha profesyonel bir izlenim yaratmaktadır. Word üzerinden hazırladığınız özgeçmişinizi pdf formatına çevirip paylaşmanız tavsiye edilir. Bu şekilde özgeçmişiniz üzerinde değişiklik yapılmasına imkan vermeyecek, office program versiyon farklılıkları nedeniyle görüntülenememe riski olmayacak ve alıcı tarafından herhangi bir kayma olmadan düzgün şekilde açılabilecektir.

İlginizi Çekebilir:QNB Finansbank İnternet Şubesi Şifresi Nasıl Alınır ?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Resesyon Nedir? Ülke Ekonomileri ve Piyasaları Nasıl Etkiler?
banker kastelli nedir
Banker Kastelli Kimdir ? Banker Kastelli Olayı
resesyon nedir neden oluşur
Resesyon Nedir? Resesyon Olursa Ne Olur? (Detaylı Anlatım)
hızlı kredi veren bankalar
Hızlı Kredi Veren Bankalar, Hemen Kredi Veren Bankalar 2024
TCMB 750 bp Faiz Artırdı, Piyasalar Karıştı | Borsa ve Dolar
Rezerv Para Nedir? Rezerv Para Özellikleri ve Kullanım Amaçları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |