Press ESC to close

Elliott Dalga Analizi Nedir?

Piyasa yatırımcılarının sıklıkla duydukları elliott dalga analizi nedir? Sorusuna cevap bulacağınız yazımızda, bu kuramla ilgili detaylı bilgilerde yer almaktadır. Analizin temelinde, piyasaların kendini tekrar eden dönemlerden geçmesi kuralı bulunmakta ve yatırımlar buna göre şekil almaktadır.

Elliott Dalga Analizi Nedir?

Piyasalarda yaşanan her şeyin, belirli bir nedene dayanarak gerçekleştiği düşüncesi ve bu düşüncenin analiz edilmesi çerçevesinde yatırımların şekil alması durumu diyerek, elliott dalga analizi nedir? Sorusunu basit bir anlatımla cevaplayabiliriz.

Ortaya çıkan gelişim, o aşamadan sonraki tüm değişimleri de etkileyebileceği düşüncesiyle, eski verilerle birlikte oluşabilecek verilerin değerlendirilmesini kapsamaktadır. Bu sisteme göre piyasalardaki tüm hareketler, doğa yasalarının yani mantık çerçevesinde piyasaların değerlendirilmesi olarak kabul edilmektedir.

Piyasalar dışında reel dünyadaki yatırımlarda dahil olmak üzere, her işlem bir önceki işlemden etkilenmesinin yanında, kendinden sonra gelecek işlemi de teşvik edici bir nitelik taşımaktadır. Yani aslında oluşan formasyonların, sonraki süreçte tekrarlanacağı ya da gelecek formasyonları etkileyeceği kuramı üzerinden gidilerek, yatırımların analiz edilmesi süreci elliott teorisini oluşturan yapılardır.

Kabul edilen bir diğer varsayım ise, gelecekteki piyasa hareketlerinin yatırımcıların duygusal durumlarına göre oluşmasıdır. Dış etkenlerden etkilenmeyecek profesyonel yatırımcı sayısının dünya genelinde azlığı ve yatırımcının nihayetinde bir insan olması gerçeği, piyasalarda farklı dönemlerin yatırımcıların geçmiş zamandaki davranış biçimlerinden etkilendiği gerçeği yer almaktadır.

Fiyat değişimlerinin piyasalarda daima net yapısal düzeni koruması şeklinde ortaya çıkan dalga düzeni, belirli yöne doğru seyreden hareketler bütününü içine almaktadır.

Elliott dalga analizi nedir?

5 Dalga Modeli Vardır

Yatırım piyasalarında yaşanan fiyat değişikliklerinin tamamlanmasının ardından, grafiklerde 5 dalga modeli yer almaktadır. Yani bu modeller, piyasa hareketlerinin grafikler üzerinde gösterilmiş hali olup, farklı anlamlar içermektedir.

Grafikler üzerinde yer alan dalga modellerini temsil eden 1,3 ve 5 rakamları, piyasanın ana hareket yönünde değişmesini temsil etmektedir. Bunların arasında ise 2 aksi hareket dalgası yer almaktadır. Aksi dalgaları temsil eden rakamlar ise, 2 ve 4 rakamlarıdır. 2 ve 4 rakamları, ana hareketin aksi yöndeki gelişmeleri takiben kullanılmakta ve bunların tamamı 5 dalga modeli adı verilen dalga formasyonunu meydana getirmektedir.

Elliott Dalga Özellikleri Nelerdir?

  1. Dalga

Genellikle çok baskılanmış seviyelerin sıçraması şekliyle oluşan 1. Dalga modelinin neredeyse yarıya yakını, ana sürecin temel parçasını oluşturmaktadır. 1. Dalga da görülen ilk dalgaların ana taban değişimlerinden sonra ortaya çıkması halinde, daha çok dinamik yapıda olmaları mümkündür.

  1. Dalga

Bu dalgada ise, ilk dalganın kazanımlarının ya önemli bir bölümünün veya tümünün geri alındığının görülmesi mümkündür. Bu dalga tipi, istisnai durumlar hariç ilk dalganın taban seviyesine inmeden önce geri inmektedir.

  1. Dalga

En dinamik ve en uzun dalga şeklidir. Dalgalanmaların temeline indiğimizde, gerçek takipçilerin bu seviyeden dalgalanmaya giriş yaptıkları görülebilmektedir.

  1. Dalga

Tıpkı ikinci dalga gibi, erteleme ya da düzeltme aşaması olarak tanımlanabilir. Yapısı itibariyle 2. Dalgadan ayrılan özellikleri bulunsa da, bu dalganın tabanının, hiçbir surette 1. Dalganın tavanını örtmesi mümkün değildir.

  1. Dalga

Piyasadaki dalgalanma zirvesinin uyarıcısı olarak da kabul edebileceğimiz 5. Dalga, 3. Dalgaya göre biraz daha az bir dinamik yapıya sahiptir.

Elliott Dalga Analizi Nedir? Sorusuna cevap verdik. Konu hakkında sormak istediklerinizi, yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir