İhracat Nedir, Nasıl Yapılır? İhracatın Faydaları ve Zararları Neler?

Finans piyasalarını takip edenlerin özellikle son dönemdeen sık duyduğu kavramlardan bir tanesi ihracat. Cumhurbaşkanı Erdoğan, finans piyasaları ile ilgili ne zaman konuşsa yatırım, istihdam, ihracat gibi kavramları sıralıyor. Peki nedir bu ihracat? Nasıl ihracat yapılır? Gelin şimdi bu detaylara beraber bakalım.

İhracat Nedir?

İhracat kavramı, ekonomi ve ekonomik varlıkların işleyişi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda ihracat kavramı ekonominin en önemli yan kavramlarından biri olma konumundadır. Bununla birlikte ihracat, uluslararası ekonominin incelenmesinde önemli bir faktördür.

İhracat, dışarıya satılan mal ve hizmet anlamına gelmektedir. Ancak bu kavramın tanımı daha da geniş bir çerçevede incelemek isterim. İhracat, bir ülke içerisindeki özel ve kamu kuruluşlarının üretimi sonucunda dışarıya sattığı ürün anlamına gelmektedir. Kısacası yurt dışına satılan ürün kısmına ihracat, yurt dışından ürün alımına ise ithalat denilmektedir. Bu ikisi arasındaki farktan ise başka bir ekonomi kavramı olan cari açık çıkmaktadır.

Aynı zamanda ihracat kavramı ülke ekonomisinin bel kemiklerinden biridir ve uluslararası piyasa dengesini belirleyen önemli unsurlardandır. Ülkeye döviz girişinin en önemli olan kaynaklarından biri olan ihracatın bir ülkede fazla olması, o ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen faktörlerdendir.

Türkiye Cumhuriyeti ihracat seviyesini ve ihracat haberlerini baz alarak, ihracat kavramının tanımını ve önemini net bir şekilde açıklamak isteriz.

Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin üretim kapasitesi, kendi içerisinde oldukça yetersiz konumdadır. Bununla birlikte ithalat seviyesi yani dıştan alım seviyesi oldukça fazladır. Bu sebeple ülke içerisindeki üretim kapasitesi, devletin ihtiyaçlarına yetmemesi, ekonomik olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni sürekli negatif yönde etkilemektedir.

Her yıl haberlerde ‘ihracat seviyesi bu sene rekor kırdı.’ Şeklinde bir gündem başlığı görürüz. Peki bu doğru mu? Öncelikle bu sorunun cevabını net bir şekilde açıklayalım.

Bu sorunun bizim tarafımızdan cevabı ‘evet’ olacaktır. Ancak ihracatın her sene rekor kırması ülkemizin ekonomisi için pek anlam ifade etmemektedir. Çünkü Türkiye günümüzde bulunduğu ekonomik durumunda getirisiyle dışa bağımlı bir ülke haline gelmiştir ve bu da dış borcu sürekli bir şekilde arttırmaktadır. Bu sebeple ihracatın ülke ekonomisi için yararlı olması için ülke ihtiyaçlarını en azından yarı yarıya karşılaması gerekmektedir.

İhracat Nasıl Yapılır?

İhracat yapmak için öncelikle bir şirkete sahip olmalısınız. Şahıs şirketleri dışında tüm şirket kuruluşları üretim kapasitesine sahip olabilir ve ihracat yapabilirler. Ancak her ne kadar bir şirkete sahip olsanız bile, ihracat yapabilmek için kamu kurallarını ve uluslararası satış kurallarını dikkate almanız gerekmektedir.

Yapılan veya yapılacak ihracatın güçlendirilmesi amacıyla, ihracat yapacak kişilerin belirlenen ihracat birliklerinden herhangi birine katılması gerekmektedir. Ülkemizde ihracatçı birliği olarak tam 13 tane ihracat birliği bulunmaktadır. Bu ihracat birlikleri hakkında detaylı bilgiye T.C Ticaret Bakanlığı resmi internet sayfasından net bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Bunların dışında yapılan ihracatın sekteye uğramaması ve son derece başarılı olması için şirketlerin uygulaması ve yapması gereken belli başlı işlemler ve düzenlemeler bulunmaktadır.

  • Öncelikle ihracat yapılmadan önce şirketlerin alabileceği en yüksek kazancı veya piyasa dengesine göre belirledikleri fiyatları araştırması gerekmektedir. Tüm bunları bir pazar araştırması olarak adlandırabiliriz. Pazar araştırmasının doğru bir şekilde yapılması aynı zamanda şirketlerin güvenilir ve hızlı bir şekilde ticaret yapmasına sebep olacaktır.
  • İkinci olarak, ihracat yapmaya karar veren bir şirket otomatik olarak piyasa rekabetine girmeye karar vermiş kabul edilmektedir. Ancak her şirket piyasa rekabetinden karlı çıkamaz ve ihracat yapmaktan vazgeçer. Bu durumun yaşanmaması için müşteri taleplerinin iyi belirlemesi ve fiyat analizinin iyi yapılması gerekmektedir.
  • Nakliye süreci, ihracat için önemli bir bölümdür. Sebebi üretilen mal ve hizmeti alacak kişi veya kurumların ihracat yapılan varlığı hızlı ve güvenilir şekilde almak istemesidir. İhracat yapacak kişiler nakliye yaparken güvenilir, nakliye firmalarını tercih etmesi veya kendi nakliye filosunu oluşturması gerekmektedir.
  • Son olarak sözleşme kavramına tüm ihracat yapacak firmaların dikkat etmesi gerekmektedir. Firmalarla yapılan anlaşmaların, şirketinizi ve ihracat yapacağınız firmayı mutlu edecek şekilde düzenlenmeli ve sözleşme bunlara dikkat edilerek hazırlanmalıdır.

İhracatın Zararları Var mı?

Şimdiye kadar ihracatın faydalarından bahsettik. Peki bu ihracatın zararı var mı? Elbette ki faydaları olduğu gibi ihracatın zararları da var. Ülke ekonomisi için olumlu görünen ihracat kaleminin vatandaşa yansıması o kadar da olumlu olmayabiliyor.

Örneğin bir çiftçi ihraç etmek için ürün yetiştirdiğinde daha kaliteli ürün yetiştiriyor. Fiyatı da yurt dışına ihraç ettiği için daha yüksek oluyor. Bu nedenle de yurt içine üretim yapan çiftçi sayısı azalıyor. Dolayısı ile yurt içinde ürün fiyatları artabiliyor.

İhracatın kendisinin bir zararı olmasa da, ihracatı artırmak için uygulanan bazı politikaların da ülke ekonomisine ve vatandaşın cebine zararı söz konusu. Örneğin, hükümetin izlediği düşük Türk Lirası sayesinde yüksek ihracat politikası son dönemde işleri içinden çıkılmaz bir noktaya getirmiştir. Yükselen girdi maliyetleri, bir çok alanda üretimde ciddi sıkıntılar oluşturmakta ve dolaylı olarak zamlara neden olmaktadır.

Zam silsilesi ile gelen enflasyon artışı da TÜİK rakamlarına göre %60 üzerine çıkmıştır. ENAG‘a göre ise enflasyon %100 üzerinde olarak açıklanıyor. Tüfe’de yaşanan ciddi yükselişin bir benzeri hatta daha fazlası da ÜFE tarafında yaşanıyor. Üretici fiyatları da ciddi anlamda yükseliyor. İhracatı yükseltmek isterken ekonomide bir dizi sıkıntıya neden olan bir yaklaşımın devam etmesi halinde, önümüzdeki dönemde de vatandaşı zor günlerin beklediğini söylemek için yetkili veya profesör olmaya gerek görülmektedir.

Yazımızda ihracat nedir, ihracat nasıl yapılır gibi soruları cevaplandırdık. Sizlerde ihracat yapıyor veya yapmayı düşünüyorsanız, konu altına yorum bırakabilirsiniz. Bu şekilde konuya ilgili takipçilerimiz birbirleriyle irtibat kurabilirler.

İlginizi Çekebilir:Delist Ne Demek? Neden Delist Olur? Delist Olan Coin Ne Olur?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

George Boole Kimdir ? George Boole Hayatı
en iyi kripto para borsaları
En İyi Kripto Para Borsaları, En İyi Türk Bitcoin Borsaları 2024
gelecegin-meslekleri
Geleceğin Meslekleri Hangileri ?
Bsmv Nedir?
hesap işletim ücreti almayan bankalar
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar
6 Sermayesiz iş fikirleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2022 |