Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir? Faiz Oranları ve Hesap Açma İşlemi

Yeni bir mevduat hesabı olarak geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan Kur korumalı mevduat hesabı nedir? Bu yeni mevduat hesabının yatırımcılara faydası ne olacaktır?

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Kur korumalı mevduat hesabı adından da anlaşılabileceği gibi paranın değerini kur oranına göre koruyan, verilen faizin kurun artışındaki değerin altında olması durumunda aradaki farkın ödendiği bir vadeli hesap çeşididir. Eğer kur verilen faizden fazla artarsa bu sefer artış miktarı kadar eğer kur faizden daha az yükselirse de vade başında verilen faiz oranı kadar faiz alırsınız. Gelin bu durumu örneklerle daha iyi anlayalım.

  • Örnek 1: 100 TL ile 1 yıllığına hesap açtınız diyelim. Kurdaki artış %40 oldu bankanın size vaat ettiği mevduat oranı ise %14’tü. Bu durumda %40 oranında artan kur esas alınır ve size %40 oranında faiz ödenir. 100 TL’niz 140TL olmuş olur.
  • Örnek2: 100 TL ile 1 yıllığına hesap açtınız. Kurdaki artış %7 oldu hesabı açtığınızda bankanın verdiği mevduat faizi ise %14’tü. Bu durumda yüksek olan değer %14 olduğu için %14 faiz alırsınız. 100 TL’niz 114 TL olur.

Aynı durum hesabın vadesinden önce kapatılmasında da geçerlidir. Eğer hesabı kapattığınız tarihte kur hesabı açtığınız tarihe göre daha düşük ise bu durumda ana paranızdan kayıp olması mümkündür. Yine bir örnekle açıklayacak olursak siz 100 TL ile hesabınızı açtınız diyelim. Daha sonra hesabınızı kapatmanız gerekti ve hesabınızı kapatacağınız gün de dolar ilk açtığınız güne göre %10 düştü. Bu durumda 100 TL ile açtığınız hesabınızdan da %10 düşülecek ve size 90 TL kalacaktır. Yani bu hesap türünde eğer vade sonunu beklemezseniz ana paranızdan kayıp olacaktır. Standart vadeli hesaplar gibi sadece gelecek faiz tutarını kaybetmekle kalmayıp ilk yatırdığınız paradan da kayıp oluşma ihtimali bulunmaktadır. Eğer hesabı kapatmanız gerektiğinde dolar kuru sizin hesabı açtığınız tarihten daha yüksek ise bu durumda sadece ana paranızı alarak hesabınızı vade gününden önce kapatabilirsiniz.

Tüm hesaplamalarda merkez bankasının her gün saat 11’de yayınladığı kurlar esas alınmaktadır. Merkez bankası her sabah saat 11’de o günün kurlarını yayınlamaktadır. Bu hesap türünde yapılacak olan işlemlerde de anlık kur değil merkez bankasının o gün için yayınlandığı kur geçerli olacaktır. ( Bu durum 31 Aralık tarihinde yayınlanan bir tebliğle değiştirilmiştir. Bundan böyle saat 11 kuru geçerli olmayacak ve TCB tarafından o gün için belirlenecek alış kuru hesaba katılacak)

Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesap Açma Şartları

Kur korumalı vadeli hesap açmak için birkaç şart bulunmaktadır. Bunların başında hesabın açılabileceği tutar vardır. Bu tutar devlet bankalarında 1.000 TL iken özel bankalarda çok daha yüksek miktarlara çıkabilmektedir. Bunun yanında bu hesap 30 gün olarak açılamamaktadır. En az 92 gün olarak açılabilmektedir. Bunun dışında;

  • Bu hesap 91, 181, 272, 366 gün olarak açılabilmektedir.
  • Faiz oranı olarak en az TCMB politika faizi esas alınacaktır.
  • Hesaptan kısmı çekim yapılamayacaktır.
  • Stopaj oranı bu üründe %0 olacaktır. Stopaj alınmayacaktır.
  • Hesaptan sadece bireysel müşteriler faydalanabilecektir.
  • Faiz sonunda hesap otomatik olarak kapatılacak ve paranız vadesiz hesabınıza aktarılacaktır.

Kur korumalı vadeli mevduat hesabı açma şartları bunlardır. Bireysel bir müşteriyseniz gerekli şartları da sağlıyorsanız bu hesap türünden faydalanabilirsiniz. Bankaların size verdiği faiz oranından veya kurda oluşacak farktan paranıza değer kazandırabilirsiniz. Hesabın kurumsal olarak açılamadığını sadece bireysel hesaplarda kullanılabildiğini de şimdiden belirtelim.

Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Bu hesabı açmak için bankaların şubesine gitmeniz gerekmektedir. Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı maalesef internet veya mobil bankacılık üzerinden açılamamaktadır. Bu hesap sadece bankaların şubeleri üzerinden açılabilmektedir. Bu nedenle hesap açmak istiyorsanız bankanızın şubesine gitmeli ve bu hesaptan açmak istediğinizi belirtmelisiniz. Hesabı açacağınız tutar da ya peşin olarak elinizde bulunmalı veya aynı bankaya ait hesabınızda olmalıdır. Aksi halde hesap açılışı yapılmamaktadır.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Faiz Oranları

Faiz oranları bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Devlet bankalarında ortalama %14 faiz verilirken özel bankalarda bu oran %17’ye kadar çıkmaktadır. Özellikle vadeli hesabın süresi uzadıkça verilen faiz miktarı da artmaktadır.

VakıfBank, Ziraat Bankası ve HalkBank yani devlet bankaları şu anda bu hesap için %14 faiz vermekteler. En para %16 ila %17 arasında, Akbank %17, Garanti BBVA’da %14 ile %17 arasında Denizbank’da ise %16.50 ile %17 arasında değişmektedir. Bankalar bu yeni hesap türüne farklı oranlarda faiz vermektedir. Özel bankalar genel olarak devlet bankalarından daha çok faiz sunmakta. Bunun yanında vade süresi uzadıkça verilen faiz oranı da artmakta.

Bunun yanında katılım bankaları da bu hesabı açabilmekte. Katılım bankalarında da faiz oranları değişiklik göstermekte. Yine en düşük faiz oranı olarak politika faizi esas alınmakta ve %14 faiz verilmekte. Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Kuveyt Türk ve benzer bankalar üzerinden şu anda hesap açılışı gerçekleştirilebilmekte.

Erken Kapatmada Para Kaybetme İhtimali Var Mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hesabınızı mevduat gününden önce kapatmanız halinde zarar etme ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu yeni mevduat türünde ana paradan kaybetme yani zararla ayrılma ihtimali de vardır. Eğer hesabı açtığınız gün açıklanan dolar kurundan daha düşük bir kur açıklanan günde hesabınızı kapatmanız gerekirse bu durumda ana paranızdan kayıp olur. Yani siz dolar kuru 12 TL iken hesabı açar, 11 TL iken kapatırsanız bu durumda ana paranızdan da kayıp olacaktır.

Dolar kurundaki düşüş yüzdesi kadar para ana paranızdan kesilecek ve size böyle verilecektir. Bu nedenle bu hesabı açacaksanız mutlaka bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız. Hesabınızı vade süresinden önce kapatmanız gerekirse zarara uğrayabileceğinizi unutmamalısınız. Gerekiyorsa uzun vadeden kaçarak 92 gün veya 181 gün olarak hesabınızın açılışını gerçekleştirmelisiniz.

İlginizi Çekebilir:Yılbaşından Bu Yana En Çok Düşen Hisseler (Eylül 2024)
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

İmei Kaydı Nedir ? İmei Kayıt Ücreti Ne Kadar ?
Sosyal Girişimcilik Nedir? Neden Önemlidir?
dosya masrafı iadesi
Dosya Masrafı İadesi Nedir? Nasıl Alınır?
Altın Hesabı Nedir? Nasıl Açılır? Altın Hesabı Avantajları Neler?
Bileşik Faiz Formülü
Alçalan Takoz ve Yükselen Takoz Formasyonları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |