Press ESC to close

Sosyal Girişimcilik Nedir? Neden Önemlidir?

Başta bilişim teknolojisi olmak üzere teknolojinin genel anlamda gelişmesi, farklı girişimcilik modelleri de ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de, sosyal girişimciliktir. Peki, sosyal girişimcilik nedir? Sosyal girişimcilik neden önemlidir?

Normal girişimcilik modelleriyle sosyal girişimciliğin ayrı noktaları olduğu kadar, ortak noktaları da bulunmaktadır. Sosyal girişimcilik modeli ve önemi hakkındaki tüm detayları, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Sosyal Girişimcilik Nedir?

Net bir ifadeyle bahsedecek olursak, karşılaşılan problemler karşısında toplumu da dikkate alan bir yaklaşımla çözümler üretmektedir. Girişimcilik modeli ne olursa olsun amaç elbette ki ticari kazanç sağlamak olsa da, toplumun yararına işlerde bu sayede yapılmaktadır.

Diğer modellerinde olduğu gibi sosyal modelde de başarı elde etmek için esnek olmak, disiplinli çalışmak, denetim ve stratejik planlama gibi unsurlar kesinlikle dikkat ve uygulanması gereken hususlardır. Bir hastane nasıl ki girişimcilik amacıyla kuruluyorsa, aynı zamanda insan zamanda insanlara önemli yararlarda sağlamaktadır. Buna rağmen, kar amacı gütmeyen farklı sosyal topluma yönelik girişimcilik türlerinin olduğundan da bahsetmek mümkündür. Sosyal girişimcilik nedir? Sorusuna cevap verdikten sonra Aşağıda sınıflarına göre, sosyal girişimcilik modelleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

Sosyal Girişimcilik nedir? Önemi nedir?

Sosyal Girişimcilik Çeşitleri

Kar Amacı Gütmeyen Girişimcilik

Sosyal toplumla en yakın olan modellerden birisi, kar amacı gütmeyen girişimcilik modelidir. Devletin sunmadığı ya da toplum nezdinde yetersiz kaldığı alanlarda faaliyet göstererek topluma yararlı olmayı hedeflemektedirler. Vakıf ve dernekler, bunlardan bazılarıdır. Bu girişimcilik türünde başlangıçta biraz sermaye gerekiyor olsa bile, devamında insanların hibe ve bağışlarıyla faaliyetlerini icra edebilmektedirler.

Hibrit Girişimcilik

Bu tip girişimcilik modeli, ticarete dayalıdır. Girişimci, kendi ürün ya da hizmetini satarak faaliyetlerini sürdürebilmektedir. Bu tip girişimciliklerde illaki girişimcinin kendi ürettiği bir ürün veya hizmeti satması esas olmayıp, al-sat şeklinde de bu faaliyetlerini yürütebilmektedir.

Kar Amacı Güden Girişimcilik

Bu tip girişimcilikler ise, genel girişimcilik modellerinin tamamını kapsamaktadır. Burada kar etmek amaç olsa bile, temel hedef kar ederek kazanç oranını maksimum seviyeye çıkarmak değildir. Asıl amaç, kar ederken toplumun temel sorunlarını da dikkate alarak bunlara çözüm üretmek ve daha çok insana ulaşabilmektir.

Sosyal Topluma Dayalı Girişimcilik Neden Önemlidir?

Bir yandan gelir elde etmenin yanı sıra, bir yandan toplumun dertleriyle dertlenerek bunları ücretli ya da ücretsiz bir şekilde gidermeye çalışması, sosyal girişimciliğin en önemli faydasıdır. Elbette ki bu girişimler, faaliyetlerini daha hızlı ve etkin bir şekilde sürdürmek için ticari faaliyetlerde de bulunmak durumundadır.

  • Gelecek nesillere, daha yaşanabilir bir toplum ve sürdürülebilir hayat bırakılmasında yardımcıdır.
  • İnsanlar arasındaki ikili ilişkileri artırmakta ve samimiyeti doğurmaktadır.
  • İnsanların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında, önemli yer tutmaktadır.
  • Devlet tarafından fazla hizmet sunulmayan açıkların kapatılmasında, özellikle kar amacı gütmeyen kuruluşların önemi büyüktür.

En güncel ekonomi haberleri, ekonomix.net’te!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir