Mario Draghi Kimdir?

Mario Draghi kimdir?” sorusuna kısaca “İtalyan bankacı ve ekonomist” cevabı verilebilir. Hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri 1 Kasım 2011 yılında Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapmaya başlamasıdır.

Mario Draghi Kariyeri

Mario Draghi, Roma La Sapienza Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Daha sonrasında ise Nobel Ödülü almış olan Franco Modigliani ve Robert Solow gözeriminde Massachusetts Institute of Technology’de 1976 yılında ekonomi doktorası yapmak hakkı kazanmıştır. 1981-1991 yılları arasındaki süreçte ise Floransa Üniversitesi’nde profesörlük yapmıştır. Aynı zamanda da 1984-1990 yılları arasında da Dünya Bankası İcra Direktörü olarak görev yapmıştır. Bu görevinden sonra 1991 yılına gelindiğinde ise İtalyan Hazine genel müdürü olma seviyesine yükselmiştir. 2001 yılına kadar da genel müdür olarak görev yapmıştır. Hayatı boyunca birçok farklı pozisyonda çalışan Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı olmasıyla beraber kariyerinde zirveye ulaşmıştır.

Mario Draghi kimdir?” sorusu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yabancı kaynaklara da göz atabilirsiniz.

Mario Draghi ve ECB ( Avrupa Merkez Bankası )

Mario Draghi kimdir?” sorusunun yanıtını tam olarak kavrayabilmek için kariyerinde önemli bir yere sahip olan Avrupa Merkez Bankası hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Avrupa Merkez Bankası, 1 Haziran 1998 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Euro’nun kullanılmaya başlaması ise 1 Ocak 1999 yılında olmuştur. 1 Ocak 2002 yılında ise tedavüle çıkarılmıştır. Para birimi olarak Euro kullanan ülkelerin geneli “Euro Sistemi” ya da “Euro Bölgesi” olarak adlandırılmaktadır. Tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeleri bir araya gelerek de  “Avrupa Merkez Bankaları Sistemi”ni oluşturmuştur. Bankanın merkezi ise Almanya’da bulunan Frankfurt şehrinde bulunmaktadır.

Avrupa Merkez Bankası’na zaman içerisinde birçok ülke dahil olmuştur. Şuan Avrupa Merkez Bankası bünyesinde yer alan 19 ülke bulunmaktadır. Üye olan ülkeler Yunanistan, Slovenya, Slovakya, Portekiz, Malta, Lüksemburg, Litvanya, Letonya, Kıbrıs Cumhuriyeti, İtalya, İspanya, İrlanda, Hollanda, Fransa, Finlandiya, Estonya, Belçika, Avusturya ve Almanya olarak sayılabilir.

[ilgiliicerik icerik_id=”1274″]

Avrupa Merkez Bankası’nın birçok alanda işlem yapma yetkisi bulunmaktadır. Euro’nun değer kaybının önüne geçmek Avrupa Merkez Bankası’nın en önemli görevidir. Tabi burada değer kaybının önüne geçmek demek AMB’nin euronun değer kaybının önüne geçmek için spekülatif adımlar atması değildir. Euronun değerinin korunabilmesi için çalışamalar yapması ve euro bölgesi ekonomilerinin pozitif bir seyir içerisinde sürdürülebilmesi için çalışmalar yapılması anlamı çıkarılmalıdır. Avrupa Merkez Bankası ECB’nin diğer görevleri ise şunlardır:

  • Euro Bölgesi’ne dahil olan ülkelerin para politikalarını tanımlamak ve belirlenen bu politikaları yerine getirmek
  • Euro Bölgesi’nde yer alan ülkelerin döviz işlemlerini idare etmek
  • Yine bu bölgede bulunan ülkelerin döviz rezervlerini elinde tutmak
  • Ödeme sistemlerinin denetimini yapmak ve bu sistemlerin sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlamak

Avrupa Merkez Bankası’nın rezervi zamanla artış göstermektedir. Şuan için 526 milyar Euro rezerve sahiptir. Bu miktar sayesinde dünya üzerinde yer alan en büyük bankalar listesinde 2. sırada olma niteliğini taşımaktadır. Bu yüzden Mario Draghi’nin Avrupa Merkez Bankası Başkanı olması kariyerinde önemli bir yer tutmaktadır. Böyle büyük bir sistemin başkanı olmak kariyerinde ulaştığı en üst noktadır.

İlginizi Çekebilir:Türkiye’nin En Fazla İthal ve İhraç Ettiği Ürünler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

2020-araç-muayene-ücretleri
2020 Araç Muayene Ücretleri
Ücretli Öğretmen İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
Borsa Nasıl Oynanır? Borsa Oynamaya Nereden Başlanmalı?
altın ne olacak
Ons Altın Analizi ve Yorumları
dolar altın euro
Günlük Piyasa Bülteni
dolar altın euro
Eurusd, Gbpusd, Dolar ve Altın Analizleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2018 |