Kredide Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Maliyetleri Ne Kadar?

Kredi çekmek isteyenlerden özellikle yaş faktörünü göz önüne alarak bankaların dolaylı yoldan şart koştuğu kredide hayat sigortası nedir? Ne işe yarar ve maliyetleri ne kadar? Başlıklı bu yazımızda, bir yandan kredide hayat sigortasının neleri kapsadığına, diğer yandan da biz tüketicilere ne gibi maliyetler doğurduğuna bakacağız.

Kredi çekerken tüketiciye ekstra maliyetler çıkaran bu sigortanın, tüketici için faydalı mı yoksa gereksiz bir harcama mı olduğunu, yazımızın devamında artısı ve eksisiyle sizler için inceledik.

Kredide Hayat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Kredi çeken banka müşterisinin sağlık raporuyla çalışamayacak şekilde hastalık ve sakatlık geçirmesi ve bu hastalık veya sakatlık neticesinde borcunu ödeme imkânı olmaması durumunda, kredi borcunun sigorta şirketi tarafından ödenmesini kapsayan güvenceye, kredide hayat sigortası denilmektedir. Bu sigorta kapsamında kişi kalıcı sağlık sorunları nedeniyle aktif bir işte çalışarak geçimini sağlayıp borcunu ödeyemeyecek duruma gelmesi halinde, banka borcunu sigorta şirketi ödemek durumundadır. Sigorta aynı zamanda, krediyi çeken kişinin vefat etmesi durumunda da borcunun ödemesi için büyük fayda sağlamaktadır.

Ancak sigorta sözleşmesinde, hastalık ve sakatlık durumunun mutlaka yazması gerekmektedir ve kişinin çalışamayacak durumda olduğunun sağlık kurulu tarafından rapor edilmesi şarttır.

Kredide hayat sigortası nedir?

Kredide Hayat Sigortasının Maliyeti Ne Kadar?

Kredi çekerken bankaların özellikle belirli bir yaş üstü tüketiciler için neredeyse şart koştuğu sigorta, kredi esnasında tüketiciye ek bir maliyetin çıkmasına neden olmaktadır. Bu maliyetin ne kadar olacağı, çekilecek kredinin niteliklerine ve diğer şartlara göre değişiklik göstermektedir. Sigorta maliyetlerini etkileyen faktörlerden bazıları, aşağıdaki gibidir.

  • Kredi çekenin yaşı
  • Kredi çeken kişinin cinsiyeti ve sağlık durumu
  • Sigorta şirketi
  • Çekilen kredinin miktarı
  • Kredinin vadesi

Gibi, geri ödemeyi risk altına atabilecek etkenler, kredide hayat sigortası maliyeti için etkileyici faktörler arasındadır.

Kredide Hayat Sigortasını Yaptırma Mecburiyeti Var mı?

Kredide hayat sigortasının mecburi olduğu zannedilse de, aslında böyle bir mecburiyet direkt olarak yoktur. Ancak özellikle 55 yaş üstü tüketicilerin bu sigorta hizmetini almaması durumunda, banka farklı nedenlerle krediye onay vermeyeceği için, bir nevi dolaylı yoldan tüketiciyi bu sigortayı yaptırma konusunda mecbur bırakmaktadır.

Kredi Sigortasının Faydası Nedir?

En önemli faydası, kişinin vefat etmesi halinde yakınlarına borç kalmaması ve hatta tüketicinin yakınlarının, yatırılan tutarı geri alabilmesidir. Bu sayede, kişi vefat ettiği zaman varislerine banka borcu kalmadığı gibi, o güne kadar yatırılan kredi taksitlerinin tamamını da geri alabilmektedir.

Bir diğer faydası da kişinin kalıcı bir sağlık problemi yaşaması halinde, borcun komple siliniyor olmasıdır. Genel itibariyle baktığımızda alacağınız bu hizmet maliyetleri artırsa da, uzun vadede düşünüldüğünde aslında tüketicinin olumsuz durumlara karşı oldukça lehine olan bir durumdur.

İlginizi Çekebilir:Kredi sicili nasıl temizlenir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

hızlı kredi veren bankalar
Hızlı Kredi Veren Bankalar, Hemen Kredi Veren Bankalar 2024
Kara Liste Sorgulama
Kara Liste Sorgulama. Kara Listede miyim?
Ön Onaysız Kredi Veren Bankalar
Kredi Kartı Borcu Nasıl Ertelenir
Kredi Kartı Borcu Nasıl Ertelenir?
Kredi Ödenmediğinde Kefile Ne Olur? Haciz Gider mi?
Faiz Hesaplama Formülü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2019 |