Halka Arz Nedir? Arz Süreci Nasıl? Halka Arz Olacak Hisseler

Son dönemde kullanıcılardan en çok aldığımız soru başlıklarından bir tanesi halka  arz olacak hisse nasıl bulunur? Halka arz nedir, halka arz süreci nasıl işler? Halka arzdan hisse nasıl alınır? Hangi şirketler yakın dönemde halka arz olacak? Halka arz hisselerini almak mantıklı mı? Bu ve benzeri çok sayıda soru başlığı bize en çok gelen sorular arasında yer alıyor. Biz de bu içerikte detaylı bir şekilde halka arz olacak hisseler hakkında bilgiler paylaştık. Hem halka arzdan hisse nasıl alınır hem de halka arz hisseleri nasıl takip edilir gibi soruların cevaplarını bu içerikte bulabilirsiniz.

Halka Arz Olacak Hisseler Nasıl Belirlenir?

Öncelikle bir şirketin halka arz olabilmesi için karşılaması gereken bir çok prosedür vardır. Bu nedenle her şirket borsada canı istediğinde halka arz olamaz. SPK tarafından belirlenen prosedürler doğrultusunda halka arz süreçleri yürütülür. Bir şirketin halka arz başvurusu yaptıktan sonra bu başvurunun incelemesi süresi bazen aylar sürerken bazen yıllar dahi sürebiliyor. Özellikle 2022 yılı itibariyle halka arzlara verilen onay sayılarında ciddi bir artış söz konusu. Bu durum 2023 yılında da devam etti ve çok sayıda yeni şirket borsada halka arz edildi.

Bu başlığı kısaca toparlayacak olur isek, bir şirketin halka arz olması için gereklilikleri karşılaması ilk öncelik. Sonrasında ise SPK onay aşaması var. Bu onay aşamasını da başarıyla geçen şirketler için halka arz takvimleri de SPK tarafından açıklanıyor. Yani burada ana belirleyici SPK oluyor. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onay alan irketlerin halka arzına katılım için tarihler, halka arzın hangi yöntemle yapılacağı gii detaylar yine PK tarafından bültenler aracılığı ile duyuruluyor. Bu bültenlere SPK’nın kendi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Halka Arza Nasıl Katılım Sağlarım? Halka Arzdan Nasıl Hisse Alabilirim?

Halka arz süreçleri belli olduktan sonra talep toplama tarihlerinde yatırımcılar hisse alımı için başvurur. Burada halka arzların hangi yöntemle yapılacağı da önem arz etmektedir. Günümüzde yapılan bir çok halka arzda bireysel yatırımcılara oldukça küçük lotlar düşmektedir. Genellikle kurumsal yatırımcılar ve yabancı yatırımcılar payın büyüğünü almaktadır.

Bireysel yatırımcılar halka arzdan hisse alabilmek için öncelikle yatırım hesabı açmalıdır. Bankalardan açılabileceği gibi aracı kurumlardan da yatırım hesapları açılabilmektedir. Bazı bankalardan halka arz hisseleri almak sorun çıkarabiliyor. Bu nedenle bizim tavsiyemiz güvenilir aracı kurumlardan SPK lisansı kurumlardan hisse sene yatırım hesabı açmanızdır. Bu anlamda hisse senedi komisyon oranları da önemli olacaktır. Bu nedenle daha düşük komisyonlu hesap açmak için hesap açmadan önce aracı kurumunuzla pazarlık yapabilirsiniz.

Aracı kurumlar üzerinden açtığınız hesaplarla halka arzlara kolaylıkla katılım sağlayabilirsiniz. Müşteri temsilcinizle görüşerek veya online platform üzerinden kendinizde halka arzdan hisse talebinde bulunabilir. Bu şekilde halka arz olacak hisselerden alım yapabilirsiniz.

Halka Arz Hissesi Her Zaman Kazandırır mı?

Arkadaşlar maalesef şu an piyasada yanlış bir algı var. Halka arz hissesi her zaman kazandırır gözüyle bakılıyor. Tabii bunda ülkemizde son dönemde yapılan halka arzların tavan tavan gitmesinin payı büyük. Böyle bir kural yoktur normalde ancak sonuç olarak incelendiğinde gerçekten de yıl içinde yapılan halka arzlar tavan bozmadan bir kaç gün gitmiştir. Bu nedenle halka arzlar yatırımcılarına ilk etapta kazandıran yatırımlardır. Bu kazançlar süreklilik sağlamayabilir. Dolayısı ile nereden alım yaptığınız büyük önem taşımaktadır.

Örneğin cante hissesi halka arz olduktan sonra ciddi bir yükseliş yaşamış, bedelsiz sermaye artırımı yapmıştır. Sonrasında ise sert düşüşler yaşamış ve 70 liradan 16 liraya adar gevşemiştir. Yani geri çekilmelerde 30-40 liradan alım yapan yatırımcılar bile borsa rekor kırarken ciddi zarar etmiştir. Bu anlamda halka arzlar ilk arz olduklarında ciddi kazançlar elde ettirebilse de sonrasında manipülasyona açık olabilmektedir. Eğer arz sonrası düzeltmelerde hisselere yatırım yapacaksanız, bilanço analizi, pd/dd analizi yapmalısınız. Yine şirketlerin hikayelerine hakim olmalı ve buna göre yatırım yapmalısınız.

Şirketler Neden Halka Arz Oluyor?

Son aylarda ciddi bir halka arz seferberliği başlamış durumda. Bunda en büyük etken aslında şirketlerin nakit ihtiyaçları olabilir. En kolay yoldan nakite ulaşmanın yolu halka arz olarak görülüyor. Çünkü banka kredi faizleri artmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra bankalar kredi verirken ciddi anlamda seçici olmaya başlamış durumda. Bu nedenle de şirketler borç ödemesi yapmak, yeni yatırımlarını finanse etmek gibi nedenlerle halka arz yolunu seçiyor.  Tabi bunların yanı sıra arada spekülasyonla para kazanmak amaçlı borsaya açılmayı planlayan şirket patronları da yok değil. Dolayısı ile şirketlerin halka arz yoluna girmesinin birden fazla nedeni var. Bu nedenlerin de dikkatle incelenerek halka arz hisselerine yatırım yapmak yatırımcılar için mantıklı olacaktır.

Sadece borç ödeme maksadıyla halka arz olan bir gelecek vaad etmeyen şirketler halka arzın ilk döneminde kar ettirse de sonrasında yatırımcıların sabrını zorlayacak fiyatlama süreçlerine maruz bırakabilir. Bu anlamda yatırım yaptığınız şirketin finansal tablolarını, patronlarını iyi araştırmanızda fayda var diyerek bol kazançlar dileyelim. Bu arada yeni halka arz olacak şirketleri merak ediyorsanız güncel haka arz takvimini içeren sayfamızı takip etmenizi öneririz. Bunun için halka arz olacak hisseler sayfasına göz atablirsiniz.

İlginizi Çekebilir:Yeni Yıl Kredisi Veren Bankalar, Yılbaşı Kredi Kampanyaları 2022
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Yapısal Reform Nedir? Yapısal Reformlar Nasıl ve Neden Yapılır?
Kapitalizm Nedir, Kapitalizmin Tarihi
ece-pulaş-kimdir
İkame Mal ve Tamamlayıcı Mallar Nelerdir? Günlük Yaşamdan Örnekler
Borsada İşlem Görmeyen Tipe Dönüşüm Nedir, İyi Mi Kötü mü?
Bilanço Nedir, Önemi Nedir? Bilanço Türleri Nelerdir?
en-cok-maas-veren-bankalar
En İyi Maaş Veren Bankalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2023 |