Her yerde lot sayısı olan hisselerin ileride ne kadar para kazandırabileceğine dair vurgulamalar yapılıyor. Ancak bazı durumlar var ki bir hissenin lot sayısının az olmasının önündeki avantajları engelliyor. Dolayısı ile hr lot sayısı az olan hiseye yatırım yapmanın size para kazandırmayacağını hatta kaybetmenize neden olabileceğini gösteriyor. Bu içerikte sizler için lotu az olan hisselerin risklerine ve avantajlarına odaklandık. Lot sayısı az olan hisseler hangileri? Bu hisselerin avantajları ve dezavantajları neler? Tüm bu detayları incelediğimiz ayrıntılı bir içerik hazırladık.
Lot Sayısı Az Olan Hisse Ne Demek?
Bir hissenin lot sayısının az olması, borsada işlem gören lot miktarının az olması anlamına gelir. Lot ise bir hisseden 1adet aldığınızda bu 1 lottur. Her hissenin halka arzında belirlenen lot miktarı vardır. Yani bir hisseyi sınırsız para ile almak gibi bir durum yoktur. Çünkü halka arz edilen ot sayısı bellidir. Maksimum arz edilen lot miktarı kadar alış yapılabilir.
Lot Sayısı Az Olan Hisselerin Tercih Edilme Sebepleri
Sosyal medyada ve benzer platformlarda lot sayısı az olan hisselerin yatırımcılara tavsiye edildiğini görebilirsiniz. Özellikle bazı ustad sıfatlı kişiler veya borsa ve finans piyasalarında fenomen olmuş bazı hesaplar bu paylaşımlarda bulunuyor. Bu nedenle yatırımcılar da lot sayısı az olan hisse arayışına girmiş durumda. Peki neden bu hesaplar lotu az olan şirket hisselerini tavsiye ediyorlar?
Hissenin lot sayısının az olması demek kolay toplanabileceği anlamına gelir. Yani 10lira olan bir hissenin totalde borsada işlem gören lot sayısı 10 milyon lot olduğunu düşünelim. Diğer bir 10 TL’den işlem gören hissenin borsada işlem gören lot sayısının ise 50 milyon lot olduğunu farz edelim. Bu durumda bir borsa grubu veya tahtacının veya da spekülatörün hisseleri toplaması hangisinde daha kolay olur? Elbette ki lot sayısı az olan yani 10 milyon lotu olan hisseyi toplaması daha kolay olacaktır.
Kolay toplanabilen hisselerin yükselmesi de kolay olacaktır. Çünkü hisselerin büyük bölümünü ele geçiren spekülatör hisseyi yukarı sürmeli ve yatırımcıyı çekmeli ki kar edip hisseleri elden çıkarabilsin. Dolayısı ile bu nedenle küçük yatırımcıya verilen tavsiyelerden bir tanesi lotu az olan hisselerde yatırım yapılması yönündedir. Ancak bu tarz lot sayısı düşük olan hisselerin de bazı önemli riskleri vardır.
LOT Sayısı Az Olan Hisselerin Riskleri
Borsada işlem gören hisseler arasında lotu az olanlar değerlendirilirken bazı hususlar dikkate alınmalıdır. Evet lotu az olan hisseler kolay toplanabilir. Evet doğru zamanda yakalarsanız güzel kazançlar elde etme fırsatınız da olabilir. Ancak bu tarz hisselerde özellikle yüklü pozisyonlar almak riskli olabilir. Çünkü malı toplayan kişi, grup veya patron her kimse bu malı size sattırmak için hisseyi baskılayabilir. Hisselerin çoğunu toplamış olduğu için hisseyi aşağıya çekme gücü de elinde olacağından sıkıntılı bir yatırım yapmış olursunuz.
Yine lotu az olan hisselerin büyük çoğunluğunun halka açıklık oranı da azdır. Bu nedenle ileride yapılabilecek bedelli sermaye artırımları ile birlikte fiili dolaşımdaki pay miktarı artırılabilir ki bu durum hisse yatırımcısı için olumsuz bir senaryo olacaktır.
Bir başka olumsuzluk ise patron veya ortak satışı yapılmasıdır. Bu tarz şirketlerde son dönemde patronların fonlara hisse devirleri veya ortakların hisse satışları fazlasıyla gündeme geliyor. Dolayısı ile siz lotu düşük hisseye yatırım yaptım diye düşünürken gelen bir kap bildirimi ile hissenin lot sayısının arttığına şahit olabilirsiniz. Bu şekilde KAP üzerinden yapılan borsada işlem gören tipe dönüşüm bildirimleri ile yatırım yaptığınız hissenin borsada işlem gören lot sayısında artış meydana gelebilir.
Lotu az olan hisselerde yaşanan bir başka sıkıntı ise hacim sıkıntısıdır. Bu tarz şirketlerin hisselerinde likidite ciddi anlamda düşebilir. Bu da sağlıklı bir fiyat oluşumuna engel olabilir.
Dolayısı ile bazı platformlarda yapılan yayınlarda ”lotu az hisselere yatırım yapın” çağrılarına uymadan önce dikkatli olmanızı ve detaylı araştırmalar sonucu yatırımlarınıza karar vermenizi tavsiye ederiz.
Halka Açıklık Oranı Düşük Hisseler ( Temmuz 2024 )
Bu bölümde halka açıklık oranı e düşük hisseleri sıralayacağız. Halka açıklık oranını düşükten büyüğe olarak liste halinde oluşturduk.
Lot sayısı ve halka açıklık oranının düşük olduğu hisse senetlerinde güncel bilgilere ulaşmak için KAP kontrol etmeyi unutmayın.
Halka Açıklık Oranı ve Lot Sayısı Hisse Seçiminde Kriter Olabilir mi?
Bahsettiğimiz risk unsurları ortada. Dolayısı ile bu iki faktör tek başına bir tercih sebebi olmamalı. Ancak hisse değerlendirilmesi yapılırken bu detayları da göz önünde bulundurmakta fayda var. Çünkü öyle şirketler var ki yüzde 100’e yakını halka arz olmuş. Bu tarz hisselerden uzak durmak en mantıklısı. Bunlara nazaran halka açıklık oranı daha düşük, borsada daha az işlem görebilir tipte lotu olan hisselere yönelmek mantıklı olabilir. Ancak bu kararlar alınırken, temel analiz ve teknik analiz eşliğinde alınmalıdır. Aksi takdirde yatırımcılarınız istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Hisse tercihi yapmadan önce yılbaşından bu yana hisselerin sergilediği performansları da dikkate almanızda fayda var. Bu anlamda yılbaşından bu yana en çok düşen hisseler sayfası oluşturduk. Güncel en çok düşen ve dibine yakın hisseleri o sayfada görüntüleyebilirsiniz
lot sayısı az olan ve halka açıklık oranı az olan hisseler iyi güzelde patron bir kap atıyor hisse satıyor hem halka açıklık hem de dolaşımdaki lot sayısı artıyor. Yani sırf lot sayısı az diye hisse almak akıl karı değil gibi