Girişimcilik Nedir? Nasıl Olmalıdır? Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri

Son yıllarda girişimcilik kavramı karşımıza sıklıkla çıkmaya başladı. Girişimci sayısı artıyor ancak başarılı olan girişimciler sahnede yer almaya devam ediyor. Bir çok yeni girişim ise maalesef başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Peki bu merak edilen girişimcilik nedir, nasıl olur, kimler girişimci olarak kabul edilir? Gelin bu detayları makalemizde inceleyelim.

Girişimcilik Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Girişimcilik bir kişi, kurum veya firma adına çalışmadan kendi işini kurmaktır. Ülkemizde maalesef ki girişimciliğe çoğu kişi karşı çıkıp bir yerlerde çalışmak istese girişimcilik günümüzde çoğu kişide olması gereken bir özelliktir. Bazı kişiler girişimciliğe olumlu gözle bakarak birçok alanda girişimcilik için adım atmış ve sonunda kendi işini kurmuştur.

Günümüzde maalesef ki yaşlı kesim ve orta yaşlı kesim gençlerin girişimci olmasını istemeyip, gençleri bir kişi, kurum veya firma için çalışmalarını söylüyor ve bunun yüzünden güzel projeler başlatarak kendi hayallerinin peşlerinden gidemiyorlar ve sonunda sevmedikleri bir işte çalışmak zorunda kalıyorlar.

Ülkemizde girişimcilere çok fazla destek verilmediği de açık bir şekilde ortadadır. Bunu söylemenin asıl sebebi ise girişimcilerden yüksek miktarda vergi almalarıdır. Uluslararası girişimcilik projesi başlatmak isteyen ve bunun için yıllarını vermiş kişiler ise maalesef ki günümüzün şartlarında çok zor bir şekilde ya projelerini başlayabiliyor ya da bu projelerini kurma hayallerini yarıda bırakabiliyorlar. Ülkemizde girişimci olmak isteyen kişilere gerekli eğitim ve gerekli destek verilirse ülkemizden uluslararası birçok büyük firma veya şirket çıkabilir.

Girişimci Olmaya Neden Olumsuz Bakılıyor?

Bunun aslında bir sebebi değil birçok sebebi bulunmaktadır ülkemizde özellikle yaşlı ve orta yaşlı kesim tarafından girişimciliğe kötü bakılıyor ve gençlerin de girişimci olmasını istemiyorlardır. Bunun sebebi ise Türkiye’ye girişimciliğin ne demek olduğunu doğru şekilde bilinmediğinden kaynaklanıyor.

Günümüzde ekonomik şartlardan dolayı para biriktirmek gittikçe zorlaşıyor olsa da kıyıda köşede parası bulunup bununla ilgili bir girişimcilik fikri kuran kişiler de toplum tarafından ya paran giderse ya işin tutmazsa diye olumsuz düşüncelere kapılmasını sağlıyor. Böylelikle bu kişilerde hayallerindeki girişimcilik mesleğini yapamayarak bir başkası veya bir firma için çalışmaya başlıyor. Bunun sonucunda hem kişilerin hayalleri yok oluyor hem de kişiler istemediği işlerde çalışmak zorunda kalabiliyor.

Girişimcilerde Olması Gereken Bazı Özellikler Nelerdir?

Girişimcilerde olması gereken özellikler başlığı ile bir takım insani özellikle paylaşılıyor her yerde. Bunların evet önemi var ancak bazen bunlardan bir tanesi bie olsa kalan özelliklerin hiç biri olmasa bile girişimci ruhu ile başlanılan işler başarıya gidebilir. Burada biraz da talih faktörü devreye girmektedir. Yani karşılaştığınız insanlar, size inananlar ve yanınızda olanların desteği bu tür girişimcilik hikayelerinde başarılı olmanızı sağlayan etmenler içerisinde sayılabilir. Girişimcilerde genel olarak olması gereken özelliklere geçecek olur isek;

İleri Görüşlülük

Bir girişimci olmak istiyorsanız kesinlikle ileri görüşlü birisi olmanız gerekmektedir. Böylelikle ileride nasıl bir trend olacak onu bilebilirsiniz ya da ileri ki zamanlarda popüler olacak birçok şeyi önceden yaparak daha fazla başarılı elde edebilirsiniz.

Motivasyon

Bir girişimci için bir diğer önemli hususta motivasyonunun yüksek olması ve onun için motivasyonunu düşürecek hareket ve kişileri takmaması gerekmektedir. Böylelikle kimsenin olumsuz düşüncelerini takarak girişimini yarıda bırakmaz ve daha iyi bir hale getirir.

Özgüven

Özgüven bir girişimcide olması gereken özelliklerden bir tanesidir. Eğer girişimci olmak istiyorsanız özgüven kesinlikle şarttır. Özgüveni olan bireyler işlerinde ne yaptıklarını bilirler ve bunun için riske girmeye her zaman hazırdırlar.

Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi bir girişimci açısından gerçekten de çok önemli bir husustur. Çünkü neyi ne zaman yapacağı hakkında doğru bilgiye sahip olması lazımdır. Gereksiz işlere de zaman harcayarak zamanını öldürmemelidir.

Finansal Bilgi

Finansal bilginizin bulunması sizin ürününüzü veya hizmetinizi ne kadar fiyata satacağınız ve gelir, giderlerinizi, vergilerinizi hesaplamanız için çok önemli bir husustur.

Yönetim Becerisi

Eğer girişiminizi bir ekip olarak yapıyor iseniz veya girişimin içerisinde bir ekip kuracaksanız o zaman yönetim beceriniz olmalı ki sizler ekibi yönetecek kabiliyete sahip olun.

Planlama Yeteneği

Planlama yeteneği sizin hangi hizmeti veya ürünü ne zaman piyasaya süreceğiniz ve neyi ne zaman yapacağınız ile ilgili işleriniz için oldukça gereklidir. Sizler de girişimci olmadan önce planlama yeteneğine sahip olmalısınız.

İletişim Kurabilmek

Sizlerde bir girişimci olmak istiyorsanız iletişim kurabilme becerisine sahip olmalısınız. Bunun nedeni ise sizlerin müşterileriniz ile iletişim kurup onların istedikleri hizmeti daha iyi şekilde anlayarak, onlara istedikleri hizmeti en iyi şekilde sunabilmeniz için çok gereklidir.

Bu yukarıdaki saydığımız yetenekler sizde var ise girişimci olmak sizin için gerçekten de çok kolay olacaktır. Bu sayede projenizi veya kuracağınız işinizi bu sayede çok iyi yerlere getirebilirsiniz. Eğer pes etmez iseniz ve devam ederseniz elbette emeğinizin karşılığını alacaksınız. Toplumumuz içinde bu girişimciliğin kötü bir şey olduğu algısının yanlış olduğunu da başkalarına göstererek birçok yeni girişimci adayının da bu şekilde kendi işlerini kurmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Türkiye’deki en büyük girişimcilik örneği olarak Getir uygulaması gösterilebilir. Bu tarz farklı ve günümüz koşullarında ihtiyaçları karşılayabilecek türden girişimlerin başarıyı yakalaması daha kolay olmaktadır. Girişimcinin özellikleri kadar yapılacak iş de önemlidir. Tutmayacağı önceden belli olan bir işe yatırım yapıp bu girişimden başarı beklemek mantıklı olmayacaktır. Bu sayfamızda girişimcilik nedir sorusuna cevap verdik, dilerseniz İŞKUR girişimcilik destekleri için bu makaleye göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:TCMB Yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan Kimdir? Hayatı, Çalıştığı Kurumlar Neler?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Dünyada Asgari Ücret Sıralaması, Güncel Ülkelerin Asgari Ücretleri 2022
İlk Emeklilik Maaşı Ne Zaman ve Nereye Yatar? Nasıl Öğrenilir?
Bedelli Askerlik Kredisi Çıktı Mı ?
Bedelli Askerlik Kredisi Çıktı Mı ?
Son Dakika FATF Açıklaması: Türkiye Gri Listeden Çıkmak Üzere
Önü Açık Meslekler Hangileri? Geleceği Olan Meslekler 2024
Sıkı Para Politikası Nedir? Merkez Bankası Neden ve Nasıl Uygular?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomix | © 2021 |